Случва се да чуете, че гръцките острови не са това, което са били. Но това са слухове открай време - през 1878 г. Едуард Лиър вече се оплаква от нашествие на злонравни английски туристи на остров Корфу, които биха възмутили блажения Одисей! Всъщност има повече от 150 населени гръцки острова и най-много 30 от тях се пренаселват чувствително. Дори най-посещаваните острови имат местенце, където да избегнете тълпите. Ето един списък без определена подредба с познати и не толкова познати гръцки острови и техните възможни употреби според британския вестник Гардиън.

1. Най-красивото неокласическо пристанище: Сими

Слизате от корабчето от Родоси се озовавате в дълго и тясно пристанище, обградено в амфитеатър от къщи. Понякога добивате усещането, че Класическа Гърция никога не е залязла и вие сте се озовала насред нея.

2. Най-добрите купони: Миконос

За няколко часа след залез слънце целият град се преобразява: тесните улици между белите къщи се пълнят от хора, наглед всичките млади, модни и красиви. Но това е измама на сетивата: виждате, че това са обичайните лица, с които сте пътували в метрото, вълшебно преобразени за една нощ! Вероятно те смятат същото и за вас.

3. Най-добрата гледка: Санторини

Древният остров Тира Фира избухва в 1500 г.пр.Хр., оставяйки склонове от вече неактивния вулкан. Град Фира е кацнал навръх вулкана, на 250 м от дълбокото бистро море. Неслучайно снимки на града красят повечето гръцки картички! Неслучайно там само въздухът не струва цяло състояние!

4. Най-добрата храна: навсякъде и никъде

Гръцката кухня е добра, но гледайте да намерите хубава и прясна храна, сготвена простичко - прясно уловена риба, месо с местен зехтин, опечено на жив огън. Не яжте никъде, където не може да наблюдавате готвенето, придържайте се към специалитета на деня и не яжте гозби от микровълновата! Внимавайте също и с алкохолните напитки, например търсете вино от традиционни местни сортове грозде.

5. Най-добрият незаселен остров: Фармакос

Според легендата на младини Юлий Цезар бил отвлечен от пирати и държан една година за заложник на този остров. Той бил особено обиден от твърде малкия откуп, поискан за освобождаването му, и по-късно като римски пълководец избива цялото население на острова, от което той не се възстановява. Островът е достъпен с яхта от Арки или Гайдарос.

6. Най-добрата фауна: Тилос

В началото на миналия век пътуващ цирк корабокруширал на острова, двойка тигри успели да оцелеят и преживели с ядене на планински кози, а потомците им още го населяват... Тая история е пълна измислица, но за сметка на това островът е имал популация от слонове пигмеи и до днес на него се среща изключително разнообразие от пернати видове.

7. Най-добрите старинни останки: Нас, Икария

Делос и Кносос са красиви, но пренаселени с туристи. В Нас можете да се ширите, навярно защото древният храм, за жалост, е бил съборен през 1857 г. и останките са малко. Когато обаче приседнете в основите на Артемисон и съзерцавате залязващото слънце, можете да усетите вълшебството, което ги е вдъхновявало.

8. Най-доброто място четене: Корфу

Островът е вдъхновил множество писатели с красотата си и обитателите си, често пораждайки разнолики и противоречащи си творби. Книгата на Джералд Даръл “Моето семейство и други животни” пресъздава част от детските години на писателя, прекарани именно на остров Корфу.

9. Най-добрата съвременна ваканция: Скирос

Наистина, не познаваме някой, който да е бил там и да не му е харесало!

10. Най-добрият неоткрит остров: Гавдос

Крайната южна точка на Европа пази вида на гръцкия остров отпреди 40 години. Можете да спите на плажа, а два от плажовете - Агиос Йоанис и Потамос - се считат за два от най-добрите на Средиземноморието. Островът има гръцкото население от по-малко от 40 души и привлича все повече артисти и чужденци от различни краища на Европа. До острова трудно се стига и при неблагоприятен вятър трудно се заминава. Ако някога сте искали да се оправдаете пред шефа си с отговор от типа на “Не, и тази седмица няма да се мярна. Фериботът още не е дошъл!” - това е мястото за вас!