Хартиените стикери отпадат, електронни ще могат да се купуват и от смартфон Електронната винетка, която ще се въведе с толсистемата, ще може да се купува и от смартфон, съобщиха от пътната агенция. Ако няма повече забавяния, новата система за таксуване на превозните средства трябва да действа от 2019 година, съобщава „24 часа”.

Тогава ще отпадне сегашната хартиена винетка и ще я има само в електронен вариант, а шофьорите няма да лепят по стъклата на автомобилите стикери. Купуването на електронна винетка ще става по няколко начина - както досега в бензиностанции, пощенски клонове, в офисите на пътната агенция.

Но ще има и нововъведения - ще бъдат изградени специални киоски, а най- модерният начин ще е със специално приложение, което притежателите на смартфони ще могат да си инсталират. Купуването на винетката всъщност много ще прилича на това на самолетен билет - ще се въвеждат номерът на автомобила и срокът на стикера, след което трябва да се плати с банкова карта. Контролът дали даден автомобил има винетка, ще става чрез камери. Толсистемата няма да има бариери, през които да се минава и където да става таксуването. Тя ще е от ново поколение и ще разполага с камери и сензори.

За инсталирането им ще бъдат използвани местата, където сега има камери на пътната агенция за броене на трафика, но ще се добавят и още 100 нови локации, както и допълнително 50 автомобила, които ще са оборудвани с нужната техника за контрол. Навсякъде рамките ще бъдат подновени, за да може да се сложат новите камери. Те ще бъдат три - едната ще прави панорамна снимка, а останалите две ще снимат всяко превозно средство отпред и отзад. Информация ще се подава в реално време към контролен център, който трябва да бъде изграден като част от толсистемата.

Ако се установи, че регистрационният номер на заснет автомобил не фигурира в базата с купени винетки, информацията ще се праща веднага към контролните органи.

Те ще спират нарушителите и ще ги глобяват на място. Електронната винетка остава за време, а не за изминато разстояние, а цената ще е същата, както досега. Но новата система ще позволи редица подобрения - да се купува от дата за дата, да се въведе винетка за уикенда и за различни часове за пътуване.