Миналата година Сингапур оглави новата престижна класация Pisa на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие -ОИСР с резултатите от единните тестове на 15 годишни ученици. Тестовете са едни и същи за 70 държави от Европа, Северна и Южна Америка. "Pisa", или The Programme for International Student Assessment, предлага оценка на образованието по света на базата на международни тестове за 15-годишни ученици по математика, четене и хуманитарни науки. Тестовете, провеждани от ОИСР, се организират на всеки три години. Те са все по-влиятелна оценка за резултатите от работата на политиците по отношение на образованието. В последната класация Сингапур изпреварва Япония, а на трето място са учениците от Естония, Тайван, Финландия и Китай. За отбелязване е, че предишните най- силни ученици са били от Китай, а по традиция азиатците изпреварват, и то с много, връстниците си от страни като Великобритания, Германия, Холандия, които заемат места след 20.
Освен ярки постижения на учениците, системата в Сингапур е характерна и с бързото си развитие. Страната постига независимост през 1965 година и в началото, което не е толкова отдавна, неграмотността и липсата на квафиликация са били определящи за работната ръка. Фокусът на политиците пада върху образованието, в което те виждат начин за тласък на икономиката и повишаване на жизнения стандарт. И само за 40 години тези усилия дават резултат. От слабо грамотна смесица етнически групи в една от най- бедните азиатски страни, днес Сингапур измества по резултати стари европейски страни с вековни традиции в образованието.
Как точно е постигнато това?

Сингапур залага на учителите, инвестира засилено в качествени преподаватели. На учителски места се класират само хора, които са били в първите пет процента по успех на своите випуски в Националния институт за образование. Страната е силно централизирана и това е единственият път за развитие, който осигурява качествен контрол.

Тайната на доброто образование в Сингапур, обаче, сигурно се крие не само там. Ето оригинално писмо на директора на едно средно училище до родителите.

Скъпи родители,
наближават изпитите, които вашето дете трябва да положи и вие се тревожите как ще се представи то.
Моля ви, помнете, че сред учениците, които държат теста, ще има един художник, на когото няма да му потрябва да разбира от математика...Там седи и предприемач, който не се интересува от история и литература...Сред учениците има и музикант, за когото оценките по химия няма да имат никакво значение.Има и спортист, за когото по-важно е как да поддържа физиката си, вместо да има задълбочени познания по физика. Ако детето ви постигне висок резултат, това е чудесно! Но ако той или тя не се представи добре, моля, не подкопавайте неговото достойнство и самооценката му! Кажете му- Добре, това е само изпит.Човек се проваля и на много по-важни изпити в живота си. Кажете им, че независимо колко точки са изкарали, вие ги обичате и няма да ги съдите.
Моля ви, направете това и ще видите...как децата ви превземат света. Един изпит или една оценка няма да съсипят всичките им мечти и таланти. И, моля ви, не мислете, че докторите и инженерите са единствените щастливи хора на този свят!

От директора