България, малка 7-милионна балканска държава ­– най-бедната страна в Европейски съюз, рядко грабва международни заглавия“, пише европейска медия. Кратко, красноречиво, събирателна единица за впечатлението, което, изглежда, страната ни е оставала в международното медийно пространство. След парламентарните избори си спечелихме шанс да пишат за нас. Вотът в България, изглежда, засегна интересите и зад граница. Гигантските опашки в чужбина не само се оказаха бич за близо 50% избирателна неактивност в страната, но вероятно дадоха храна за размисъл на чуждите медии и политически анализатори. Вижте финалните заключения на световната преса в следизборния ден: 

"Борисов ще се затрудни в изграждането на коалиция след появата на анти-системната партия "Има такъв народ" на популярния телевизионен водещ и певец Слави Трифонов. 54-годишният Трифонов, чиито концерти, изпълнени с патриотични песни, привличат хиляди, нo отхвърли коалиране с ГЕРБ, и със социалистите, или с етническата турска партия ДПС. Популярността му датира от 90-те години на миналия век, когато той е бил "чалга" певец. Поп-фолк жанрът е културен феномен, който предизвика спорове относно влиянието си върху младите, често обвиняван за прилив на популизъм в политиката" , пише The Guardians. 

Оказва се, че голям брой от международните информационни агенции подхождат към парламентарните избори в България като поточна новина, на която не се набляга особено. Премерено излагане на факти, проценти, прогнози от exit poll-ове присъстват в много от новинарските сайтове. Някои от чуждестранните таблoиди обаче дадоха и щипка политически анализ на следизборната ситуация.

"Бивш пожарникар и бодигард, 61-годишният Борисов, се опита да покаже успехите си в модернизирането на инфраструктурата на България в сдържана кампания, след като миналата година популярността му беше подкопана от масивни митинги срещу корупцията и властта на олигарсите", коментира The Guardian.

 „Партията на дългогодишния премиер на България Бойко Борисов бе първа на националните избори в неделя, което му даде възможност да сформира правителство за четвърти мандат като министър-председател. Въпреки това Борисов, който ръководи най-бедната и корумпирана държава в ЕС според Transparency International, може да се бори за създаване на коалиция, тъй като опозиционните партии се ангажираха да не се присъединяват към ръководеното от него правителство“, пише Financial times. 

„Процесът на формиране на правителство ще отнеме много време. Възможни са нови избори. Закъсненията могат да засегнат способността на България да усвои  средства за възстановяване от ЕС, да провали плановете си за присъединяване към еврозоната през 2024 г. и кандидатстването за зоната за свободно пътуване от Шенген“, пишат оттам , позовавайки се на анализатори.

От EuroNews пък определят положението ни като „политическа несигурност“. Изтъкват, че антиправителствените протести през лятото са изолирали шансовете на Борисов за мнозинство в парламента. Техният извод, базиран на мнението на  политически анализатори, изправя ГЕРБ пред единствената възможност да се коалира с други партии. Това обаче според тях е малко възможно, тъй като четири от надхвърлилите необходимите проценти партии, са негови противници.

В чуждестранните медии не отсъстват и коментарите за партията на Слави Трифонов, когото те определят като „популисткия шоумен“ или просто „водещ на вечерно предаване“. „Има такъв народ“, партията която е най-трудна за превод в редиците на таблодите, и често бива изписвана като „There is such a nation”, подкопа БСП и Корнелия Нинова. Политическия лидер на социалистическата партия е определян като „големият губещ“ в парламентарния вот на 2021 година.

За партиите, извоювали по-малки проценти, коментарите са лаконични и се ограничават предимно до обявяване резултатите и пренебрежително цитиране на политическите лидери като такива.

Заглавията- лаконични и лишени от политически пристрастия. „ГЕРБ печели“, „Бойко Борисов за пореден път влезе в Парламента“, „Министър-председателят на България води в избирателния вот“. Все факти, но скучни. Победител в класацията – според агенция TASS се оказва никому неизвестната партия ГЕРН. „Партия ГЕРН спечели парламентарните избори в България“, пишат оттам. Разбира се, тук се касае за техническа грешка, тъй като невниманието им бива оневинено от правилното изписване на партията по-нататък в статията им.