В края на януари млад италианец търси помощ от пловдивската полиция, като разказва сюжет, достоен за криминален сериал. 25-годишният италианец Алесандро Верджиу твърди, че е бил дрогиран и отвлечен от българин, а след това успява да се спаси. Версията, разказана от чужденеца обаче издиша и полицията бързо установява, че в по-голямата си част е плод на развинтената му фантазия. Останал без средства и без да знае дума български, младежът е бил на път да остане на улицата. За негов късмет обаче случаят е поет от пловдивския полицай Доньо Янчев от Второ районно управление, който успява да го върне жив и здрав в Италия. 

Проявените човечност и професионализъм са причина Посолството на Италия да изпрати писмо на Главния секретар на МВР Младен Маринов. 

Но да проследим историята от самото й начало!

Бягство от "затвора" и разпит с електронен преводач

Привечер в един от последните дни на януари Верджиу отива във Второ районно управление в Пловдив. Мъжът е на видима възраст около 25 години, без документи, неговорещ и неразбиращ български език. Все пак мъжът успява да обясни, че желае съдействие от МВР и доколкото Варджиу говори слабо английски език, е интервюиран чрез електронен преводач.

Той твърди, че преди три дни е бил отвлечен и държан против волята си заключен в къща в град Стара Загора и настоява, че е бил принуждаван да взима наркотици. Посочва за свой похитител българин, с който са пътували в един и същ самолет от Италия до България. Оказва се, че когато е "избягал от затвора" той веднага е сигнализирал на полицията в Стара Загора.

Не всичко е такова каквото изглежда

Полицията в Стара Загора наистина е запозната със случая на Варджиу, но първият им контакт в осъществен в необитаема къща извън града, където той е бил открит от полицейски патрул. Те разпитали обвинения като похитител българин, който последователно обяснил, че двамата с италианеца са колеги в заведение в Италия и той изразил желание да пътува до България с него. Двамата купонясвали с обилни количество алкохол и забранени субстанции. 

След изясняване на ситуацията двамата били освободени от районното управление. 

К'во правим сега? 

Повечето полицаи биха счели случая за приключен и биха изпратили по живо, по здраво чужденеца. В крайна сметка развинтената фантазия, подсилена от розови хапчета не е престъпление поне според бълкарския Наказателен кодекс. От друга страна обаче като служител на реда той  е длъжен да гарантира сигурността на един човек, попаднал в очевидно объркана ситуация. Затова Янчев се обадил на Италианското посолство и след успешно координация с тях се уверил, че родителите на мъжа ще му изпратят пари, за да може да се прибере той у дома. 

Янчев останал с Варджиу в РПУ-то през нощта, а на следващия ден, след като парите били преведени на г-н Джузепе ди Франческо, почетен консул на Италия в град Пловдив. Алесандро бил настанен в хотел, където да изчака полета си.  

Добрият пример трябва да се толерира

"Желая да изразя пред Вас високата оценка за заслужаващото похвала съдействие, което инспектор Доньо Янчев от Второ районно управление -Пловдив оказа в края на миналата седмица на италианския гражданин Алесандро Варджу, пристигнал там при крайна необходимост и в състояние на обективно лично затруднение. Отличната работа на инспектор Янчев, съчетана с неговата висока чувствителност и голяма човечност, позволиха на нашия сънародник да се завърне безопасно в Италия.

Като Ви благодаря и изказвам поздравления за работата на полицията в защита на сигурността на италианските граждани в България, Ви моля да приемете, господин Главен секретар, израза на моята най-висока почит и уважение", пише в писмото адресирано до Главния секретар Младен Маринов от Емануеле Полио от Посолството на Италия. 

Писмо, в което освен признателност, прозира и истинско удовлетворение от крайния резултат от действията на един български полицай, който отговорно и последователно изпълнява своя обществен ангажимент да помага. Полицай, който е превърнал своята професия в мисия, защото не я упражнява по служебен дълг, а по призвание.

Наблягаме на този факт, тъй като в общественото пространство битува стереотипът за мързеливия полицай, за "хрантутника" на държавна служба, който знае само да се облагодетелства и да репресира. Тази нагласа и съответстващите я негативни проявления  имат своите основания, тъй като овластяването често води до самозабрава. 

Изпълнителната власт, част от която са всички полицейски служители, събира в себе си хора - и достойни, и лесно подвеждащи се. А когато имаме мотивиращ пример, трябва да му се отдели нужната честност и да не потъва в риториката на омраза. Затова и разказваме историята, в която инспектор Доньо Янчев е положителен и стимулиращ пример за проявени съобразителност, находчивост и иновативност. 

Екипът на TrafficNews.bg е готов да разкаже и други истории с щастлив край, в който служители на реда помагат на хора в беда. Защото сме сигурни, че добрият пример е заразителен!