Преди две седмици ви попитахме: Знаете ли какво ще се случи с биячите на Васко? И предположихме, че и този път едни биячи ще се поставят над закона, ще използват всички врътки, скъпоплатени адвокати и пр. хватки, за да се окажат онези 72 часа единствените, прекарани зад решетките. Накрая на размислите ни написахме, че ни се иска, много ни се иска да бъдем опровергани в този случай. Не заради пребития Васко Наумов и неговата съпруга, а заради всички българи, които все още сме тук, в страната си. 

Е, случи се! Софийският градски съд остави в ареста тримата мъже, задържани за побоя на Околовръстното шосе в София, извършен на 24 февруари.

За нападението над 30-годишния Васко Наумов и съпругата му – бившата национална състезателка по троен скок Мария Димитрова, първоначално бяха арестувани 4-ма - Христо Христов, Мартин Маринов, Александър Гечев и Георги Близнаков. Те са гардове на дясната ръка на Златомир Иванов-Баретата - Ивайло Борисов-Ториното. Двама от задържаните се оказаха с криминални регистрации и са били осъждани. 

Христо Христов, Александър Гечев и Георги Близнаков са в ареста след решението на Софийския районен съд на 26 февруари с обвинения за извършено в съучастие хулиганство и причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди.

Обвиненията срещу Мартин Маринов бяха свалени, тъй като нападнатото семейство не е успяло да го разпознае като нападател. 

Днес градските магистрати решиха, че действията на Христов, Близнаков и Гечев се отличават с изключителна дързост, цинизъм, незачитане на правовия ред, както и честта и достойнството на другите хора. Съдът ги остави за постоянно в ареста, предаде Нова телевизия.

Според СГС за нападението няма личен мотив, а тримата обвиняеми са действали по хулигански подбуди. 

Съдът припомни, че Александър Гечев е осъждан за шофиране в пияно състояние, кражба и обида, а Георги Близнаков е с влязла в сила присъда от януари 2016 година за неизплащане на издръжка на децата си. 

Адвокатката на обвиняемите Марияна Тодорова, която е и защитник на Златомир Иванов-Баретата, заяви, че побоят не е извършен по хулигански подбуди, защото засяга само двамата пострадали, не и обществения ред като цяло. Тя допълни, че общественият интерес е голям и съответно и натиска върху магистратите. 

По думите на адвокатката в действията на тримата гардове нямало и цинизъм и дързост, защото, за да са такива, трябвало грубо да се накърняват интересите на обществото.

Обществото се възмути след, а не по време на деянието, смята Тодорова. 

Съдът обаче счете, че право на медиите е да отразяват фактите и това само по себе си не означава натиск.

TNS.bg