"Аз съм скептик спрямо еврото. И съм от хората, които смятат, че в момента може би правим грешка. Че оставяме една добра работеща система като валутния борд за еврото, което признато има тежки структутрни проблеми - ще дам пример с Гърция". Това заяви в предаването "Здравей, България" на Нова тв икономистът Стоян Панчев от ЕКИП - Експертен клуб за икономика и политика.

До една година страната ни ще влезе в чакалнята на Еврозоната, с което започва процесът по смяна на валутата.

"България вече го е изживявала това нещо. Били сме на този етап да преговаряме с финансовия комитет към Съвета на финансовите министри. Това е като да кажеш „хоп!” преди да си скочил. Има все още няколко държави, които са против влизането на България", коментира финансистът Любомир Дацов.

"Надявам се преговорите да бъдат доведени до успешен край, защото това е основно политическо събитие. И аз не виждам друг политически успех в държавата, който да се е случил в държавата от 2007-а година насам. Въвеждането на еврото ще има редица отражения върху живота на хората в държавата", допълни той.

"Самото евро има още са извървява път, за да се превърне във функционираща система. Ще сменим една система, която знаем, че работи, с нещо, което и в момента е проблематично", смята Панчев.

"Не трябва да се притеснявате, че ще станете по-бедни, защото няма никъде такова нещо да се е случило", коментира Дацов на свой ред.