Шокиращи факти излязоха от Пловдивския съд, който в момента решава дали на Любомир Трайков да му бъде наложена мярка за неотклонение "задържане под стража", по искане на Окръжна прокуратура. Оказа се, че Трайков има 12 нарушения по закона за движение на пътищата, 7 пъти е бил с административно нарушение, 3 от които за превишена скорост, 5 пъти е глобяват с фиш, 2 от които също за превишена скорост. Това стана ясно от изложението на Прокуратурата.

Колата е на "Трайков транс" ООД – ауди А7, алкохолната проба е 0,67. Има един-единствен свидетел и очевидец на инцидента –  Диян Ганев, който е таксиджия и според когото аудито да го застига бързо на бул. „6 септември”, като без да намали, е влязло в кръстовището с "Руски" и е продължило по булеварда. По думите на свидетеля колата се е движела в пъти по-бързо от позволените 50 км/ч. В обясненията си Любомир обаче казва, че за да се включи в бул. "Руски", първо е бил спрял на червен сигнал. Той заявил в разпита, че е карал с около 60 - 70 км, но не бил сигурен. Той споменал, че не е имал време да реагира или да направи опит да спре.

Прокуратурата посочи и експертно мнение от сервиз, обслужващ марката "Ауди". По технически данни на автомобила от 0 до 100 км колата може да ги развие за 5 секунди. От бул. „Шести септември” до удара са близо 200 метра, което значи математически пресметнато, че колата е можела да достигне и над 100 км/ч.

Ако бъде признат за виновен, Любомир може да получи от 3 до 15 години лишаване от свобода. Според прокуратурата е налице и втората предпоставка за взимане на най-тежката мярка – а именно, че той може да се укрие. Адресът на момчето се води село Първенец, но реално живее на бул. „Руски”.

Прокуратурата още смята, че той може да извърши и друго престъпление, тъй като към този момент книжката на Трайков не е отнета.

Според защитника Василев е много рано да се каже какви са предпоставките за предизвикване на ПТП-то. Адвокатите представиха уверение от университета, както и извлечение от фирмата, в която работи, а именно „Трайков транс”, като зам.-управител, че е зает и има важна роля както във фирмата, така и в семейството. Той е бил искрен, нищо не е скрил по време на разпитите, той е студент, работи и няма как да се укрие. Адвокат Василев добави още, че семейство Трайкови организира акция за кръвосъбиране за пострадалата Полина.

„След катастрофата той е имал 24 часа на разположение да се укрие, но не е избягал, а напротив – съдействал е на полицията”, увери адвокатът.

Оказа се, че адвокат Михайлов е личен приятел на Трайкови. Познавал Любомир от малък и го представи като изключителен млад човек. Отличавал се винаги с ум, находчивост и ученолюбивост. Учи бизнес информационни технологии, което му било мечта от малък. Справял се отлично във фирмата, поддържал компютърната система и отговарял за 200 работници. Със задържането му това можело да доведе до загуба за фирмата и тези 200 работници да бъдат уязвими.

Последните думи на Трайков, преди съдът да се оттегли за решението си, бяха: "Искрено много съжалявам за това, което се случи”.

В залата бяха бащата на Любомир, както и брат му. Бащата изказа искрени съболезнования на семействата на загиналите.

TrafficNews.bg