След като само преди няколко седмици скандалът със сливането на ОУ „Душо Хаджидеков“ и ОУ „Георги Бенковски“ ескалира и родители на деца от пловдивските училища протестираха нееднократно, сега нещата изглеждат по друг начин. Припомняме, решението, което възбуни духовете в Пловдив, беше взето от общинските съветници на сесия на 17 май и предизвика бурен отпор от страна на родителите. Оказа се, че точно месец след това - на 17.06.2016, родителите са внесли молби за спиране на производството по жалбите.

Страстите са уталожени! Засега. А ето и писмото на родителите, което те изпратиха до редакцията ни. Публикуваме го без редакторска намеса.

Здравейте всички! След като се събрахме и обсъдихме информацията, с която разполагаме, на 17.06.2016 внесохме молби за спиране на производството по жалбите, внесени на 31.05.2016 срещу гласуваните от Общински съвет решения за преобразуване и сливане на двете ни училища – ОУ „Душо Хаджидеков“ и ОУ „Г. Бенковски“. На 23.06.2016 са получени определенията за спиране на тези производства, които влизат в сила от 01.07.2016 г.

Всички бяхте свидетели на протестите и коментарите по казуса в групата във фейсбук, затова смятаме, че дължим обяснение на всички какво и защо се случва сега. До решението за оттегляне на жалбите от Административен съд стигнахме след много и обстойни разговори не само с кмета Тотев, областния управител – Здравко Димитров, Стефан Стоянов – заместник-кмет по образованието и културата, представители на РИО - Пловдив, но и с г-н Стефанов, директор на ОУ „ДушоХаджидеков“.

По време на тези дискусии много от неяснотите около сливането бяха изяснении, получихме ясни и категорични гаранции, че сливането на двете училища няма да доведе до местене на деца от едно училище в друго, нито до закриване на училището ни. Стана ясно, че ОУ „Георги Бенковски“ разполага с финансов ресурс за издръжка до края на септември 2016 г., т.е. ако двете училища не се обединят преди началото на новата учебна година, то децата от ОУ „Г. Бенковски“ на практика ще останат без училище и ще бъдат принудени да търсят бързи решения за това къде да продължат образованието си.

Родителите на ученици в ОУ „Душо Хаджидеков“ пък сме добре запознати с проблема с липсата на помещения и завишения прием, което ограничава възможността за организиране на целодневно обучение и допълнителни занимания за децата. Защо и как Община Пловдив и Министерство на образованието в лицето на РИО Пловдив години наред наблюдават процеса на струпване на деца в едни училища за сметка на други, които пустеят, без да вземат мерки, е тема на друг разговор и се надяваме, че проблемът ще се дискутира и занапред. Искрено се надяваме сливането на училища, които се намират през два квартала едно от друго да не се превърне в практика за в бъдеще, но за съжаление предвид обективната ситуация в момента за нашите две училища не намираме по-добро решение.

Община Пловдив, в лицето на кмета Тотев и заместник кмета по образованието Стоянов, обещаха децата от двата квартала да имат право сега и в бъдеще да учат в училището, което е близо до дома им, като и в двете сгради ще се запази обучението от първи до седми клас, а децата, които следва да тръгнат в първи клас през следващата учебна година – 2017/2018, ще имат право да избират в коя от двете сгради да се обучават. Обещанието си те потвърдиха с отворено писмо до директора на ОУ „ДушоХаджидеков“ и искаме да вярваме, че ще спазят поетият ангажимент.

Тайно се надяваме и Община Пловдив да започне да работи по-открито и прозрачно и да не се налага толкова често гражданите на Пловдив да се добират до информация чрез протести и скандали. Направихме каквото беше необходимо и което беше по силите ни, за да защитим училището си и правото на децата ни да учат в районното си училище. Сега на ход са държавните институции, които да спазят тяхното обещание и ангажимент сливането да се случи по възможно най-добрия начин за всички и без да има стрес и напрежение за децата ни и нас – техните родители.

От 01.08.2016 г. предстои да влезе в сила и новият Закон за народната просвета, съгласно който към всяко училище ще функционира т.нар. Обществен съвет, който ще играе роля на контролен орган и на практика ще има пряко участие в управлението на училището. Ние поемаме и оттук нататък ангажимент да се включим в Обществения съвет на ОУ „ДушоХаджидеков“, за да можем занапред да участваме във взимането на решения относно развитието на училището. Призоваваме и всички останали родители от двете училища, които имат мнение и за които е важно развитието на бъдещото обединено училище, да следят процеса, да участват в избирането на Обществен съвет и да следят и контролират работата му в бъдеще.

Както знаем, кризата понякога дава нови възможности и сега за първи път ще имаме възможност пряко да участваме в управлението на кварталните ни училища като център на общността. Всички искаме най-доброто за децата си, показахме, че искаме и най-доброто за кварталните си училища, сега освен финансово да подпомагаме училищата си имаме възможност и да участваме в управлението им. Така че не сме се отказали и продължаваме да се борим за най-доброто училище за децата си, но тъй като сливането на двете училища е неизбежно – можем единствено да го забавим, но не и да го спрем, ще продължим да работим активно този процес да премине възможно най-безболезено и безпроблемно и за учениците, и за родителите, и за учителските колективи в двете училища и ще направим каквото е по силите ни крайният резултат да е добър за всички засегнати.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg