Незаконната сеч е голям бич в Смолянско, а поредния сигнал за това получихме от читател на TNS.bg, който ни изпрати клипче, заснето лично от него. В горския масив на село Павелско до Хвойна, в посока Смолян момчето е открило ето тези отсечени дървета, за които според него няма необходимите позволителни за сеч, а освен това са и немаркирани с контролна горска марка. 

Припомняме, над 12 000 кубика незаконно отсечена дървесина задържаха през 2015 година горските инспектори, а глобите за нарушенията възлизат на почти 2 милиона лева. За този период са конфискувани още близо 230 камиони и коли на незаконни секачи, а спрените каруци са над 600.

От началото на 2016 година влязоха в сила и нови наредби. Дърводобивните фирми са задължени да инсталират нови системи за видеонаблюдение в цеховете и GPS-устройства в камионите за превоз на дървесина. От началото на февруари пък започнаха масови проверки в цялата страна от органите на Изпълнителната агенция по горите. 

Дали те са видели това, което е видял нашият читател, не знаем, но сме сигурни, че като изгледат видото ще се самосизират.

Вижте го и вие:

Още новини четете ТУК

TNS.bg