Нивата на затлъстяване при децата и тийнейджърите са се увеличили десет пъти през последните четири десетилетия, което означава, че 124 милиона момчета и момичета по целия свят са с наднормено тегло, според ново проучване.

Анализът в The Lancet* е най-големият по рода си и разглежда развитието на проблема със затлъстяването в над 200 страни.

В Обединеното кралство един на всеки 10 млади хора на възраст от 5 до 19 години  страда от затлъстяване. Деца, които страдат от затлъстяване са по-склонни да развият този проблем и като възрастни, а това ги излага на риск от сериозни здравословни проблеми, посочват експерти.

Анализът на The Lancet, публикуван на Световния ден за борба със затлъстяването, идва на фона на предупреждението на изследователи от Световната федерация по затлъстяване, че общите разходи в глобален аспект за лечението на заболявания, причинени от затлъстяването, ще надвишат 920 млрд. паунда годишно до 2025 г.

Сдружение BG Бъди активен също води борба със затлъстяването при децата в България. През тази година само заедин ден, ни успяхме да раздвижим 60 хиляди ученици oт над 175 населени места.  По време на Европейския ден на спорта в училище  се осъществиха много разнообразни и интересни тренировки по различни видове спорт –  йога, кросфитнес, баскетбол, волейбол, народна топка, зумба, щафетни състезателни игри, танци и други.

Обездвижването сред децата е сериозно предизвикателство. Стотици проучвания показват, че физическата активност предлага не само тонус и здраве, но и големи ползи в различни сфери от училищния живот на децата. Спортът и движението помагат на учениците да учат по-бързо и да усвояват по-лесно, да създават по-силна връзка с училището, да получават по-високи оценки и като цяло да бъдат по-щастливи, по-мотивирани, по-самоуверени и с по-добро поведение в клас. Целта на Европейски ден на спорта в училище е да насърчи физическата активност сред учениците, като  заложи на елемента на забавлението и се изпробват нови видове физическа активност и спорт.

ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО Е НОВАТА „НОРМА“

Въпреки че честотата на затлъстяване при децата изглежда стабилизирана в много европейски страни с високи доходи, включително в Обединеното кралство, то тя се ускорява с тревожно темпо в много други части на света, казва водещият изследовател проф. Маджит Езати от Imperial College London.

Изследователите смятат, че широката достъпност и популяризирането на евтини храни с високо съдържание на мазнини е една от основните причини за развитието на проблема.

Най-голямото увеличение в броя на затлъстелите деца и юноши е в Източна Азия. В Китай и Индия са наблюдават темпове “балон” през последните години. Полинезия и Микронезия имат най-висок процент от всички – около половината от младото население в тези страни е с наднормено тегло или със затлъстяване.

Изследователите казват, че ако сегашните световни тенденции се запазят, „затлъстяването“ скоро ще бъде по-често срещано от „поднорменото тегло“. Броят на момичетата и момчетата с поднормено тегло в световен мащаб намалява от 2000 г. насам, когато достигна и своя връх.

През 2016 г., 192 млн. млади хора са били с поднормено тегло – все още значително повече от броя на младите хора, които са били с наднормено тегло, но това изглежда, че скоро може да се промени.

В световен мащаб, през 2016 г. още 213 милиона младежи се прибавят към групата от хора с наднормено тегло, въпреки че все още са под прага на затлъстяването.

*The Lancet е английско ежеседмично рецензирано общомедицинско научно списание