Община Пловдив няма да приеме предлаганите 30.63 % от капитала на „Международен панаир” АД.  Това реши единодушно местният парламент. Съветниците изготвиха контра предложение, с което искат целия дял на държавата, който възлиза на 49,63 %. Предложението дойде от Дани Каназирева, която заяви, че ако Пловдив сега приеме тези 20%, а след това се направи очакваната заменка между Община Варна и Георги Гергов, то ще изпаднем в патова ситуация, при която Община Пловдив може да загуби всичко.

Причината е, че ако сегашният собственик на Панаира- Георги Гергов се сдобие с 80% от дяловете, а от друга страна остане Община Пловдив с 20%, то капиталът на дружеството може да бъде вдигнато еднолично от по-големия собственик, тъй като ще притежава на две трети от акциите. По Думите на Каназирева по този начин  през годините Община Пловдив е загубила над 350 декара по подобни схеми.

Николай Радев от БСП направи сходно предложение, но той поиска Общината да приеме 20%, а след това да иска и другите 29%, тъй като ако Пловдив ги откаже сега, то много вероятно Общината да не види нито една акция от собствеността на Панаира. В крайна сметка Общинският съвет прие предложението на Дани Каназирева, като се очаква в близките дни развитие по казуса. Този петък е насрочено заседание на Общинския съвет във Варна, на което трябва да се гледа приемането на акциите от държавата.

Кметът Иван Тотев не все участие в дебатите, като след гласуването заяви, че това решение го оставя изцяло в ръцете на общинските съветници. Ако постъпи предложение в Общинския съвет за приемане на 49 % той би гледал на него с по-добри очи.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg