Знаете ли, че у нас има 37 планини, като 36 от тях са в Южна България? Ако броим всички дялове на планини, планински масиви, ридове, възвишения, плата, височини, хълмове и други, бройката нараства на внушителните 227 броя. 

Едва ли можем да изброим сгушените в тях селца, съставени от схлупени къщурки със заснежени покриви и бълващи топлина комини.

Има обаче български села, в които традициите, обичаите, културата и историята на страната ни туптят като топло и ярко сърце, до което си заслужава да се докоснете, пише Profit.bg

Вижте пет от тях, които са любими дестинации:

Широка лъка

В смолянското село, което е архитектурен и фолклорен резерват, се е родила родопската песен. 



Известно със своите автентични къщи и често огласяно от каба гайди, Широка лъка е приютило и къщата на Капитан Петко войвода, която е негов щаб след Освобождението.



Не пропускайте: всяка първа неделя от март се провежда кукерският празник Песпонеделник.

Ковачевица

Кацнало над река Канина в Западните Родопи, селото е архитектурно-исторически резерват, който буквално ще върне часовниците ви назад с няколко века.

Тук всички къщи са изградени от камък - включително и покривите им, като само последният етаж е от дърво. 

Не пропускайте: Тъмната гора, която се намира в землището на селото, е природен резерват. Това е царството на вековните елови, букови и смърчови дървета.

Жеравна

Причудливи скални формации, тайнствени пещерни комплекси и бистри карстови извори са близките съседи на сливенското село Жеравна.

Истинска съкровищница на занаятите, то е световен архитектурен паметник, а дървените му резбовани тавани, врати и прозорци, тъканите килими и лъхащи на история дюкяни са любимо място на хиляди туристи.



Не пропускайте: на фестивала на фолклорната носия в селцето, който се провежда през лятото, можете не само да се откъснете от цивилизацията, но и да се върнете 150 години назад във времето.

Арбанаси

Разположено на високо плато, Арбанаси гледа към един от най-красивите български градове - Велико Търново, и е архитектурно-музеен резерват. 

В миналото лятна резиденция на най-видните боляри, селото било известно с търговците си, част от които отглеждали копринени буби, а коприната изнасяли за Италия.



Не пропускайте: Констанцалиевата къща - тя е една от най-големите, добре запазени и богато украсени къщи в Арбанаси.

Боженци

Обявено за архитектурно-исторически резерват, над 100 от къщите на Боженци носят духа на Възраждането, а пътищата му са покрити единствено и само с калдъръм. 



В края на селото пък е запазен древен римски път, който днес слага началото на туристическа пътека, която ще ви отведе до Габрово.

Не пропускайте: местното бяло сладко.