Още кръв е необходима за спасяването на живота на 21-годишната Петя, която в сряда бе тежко ранена при катастрофа на пътя пловдив - Свиленград. 21-годишното момиче от димитровградското село Горски извор, което бе зад волана на лек автомобил, и 20-годишната й спътничка Анелия бяха тежко ранени и транспортирани в областната болница в Хасково. Шофьорката на другия автомобил загина.

Състоянието и на двете млади жени е много тежко и лекарите се борят за живота им. Вчера десетки хора се отзоваха на призива на близките на Петя да дарят кръв. По наша информация кръводарители има и от Пловдив.

Петя е с по-рядката кръвна група A с резус фактор отрицателен, за която запасите са малко. Затова вчера приоритетно в Кръводарителския център в Хасково са били приемани кръводарителите с A- и 0- кръвни групи, обясни началникът на Отделението по Трансфузионна хематология към МБАЛ Хасково д-р Балина Бозова, цитирана от "Хасково Нет". 35 са кръводарителите, дошли да дарят живот на младата жена вчера, от тях за щастие 17 са били с нейната кръвна група. Сред доброволците е имало и много млади хора, които буквално са стискали палци докато чакат реда си.

„Нямаме представа още колко кръв ще е необходима, но знаем, че предстоят още интервенции за Петя, така че необходимостта от кръводаряване остава“, коментира д-р Бозова.

Тя уточни, че в кампанията могат да се включат и хора от други градове, като дарят кръв в най-близкия до тях център. Условието е обаче те да посочат точно за кого я даряват. В случая трябва да посочат, че са кръводарители в полза на Петя Иванова Бялова, която се намира в реанимацията в МБАЛ -Хасково.

Заради необходимостта от набиране на кръв за нея, Кръвопреливният център в Хасково днес ще работи, докато има желаещи дарители.