Доброволци от Асеновград и местната администрация обновяват и маркират пешеходен туристически маршрут. Проектът „По пътя на легионите" разкрива основите на античното търговско трасе, свързвало някога българските земи с Беломорието. Целта е Асеновата крепост и Бачковският манастир да се превърнат в обща културно-поклонническа дестинация.

Стар римски път е единствената пешеходна връзка между Асеновата крепост и Бачковския манастир. Но преди повече от 30 години той бил забравен и от поклонниците, и от туристите. Тези, които сега посещават историческите забележителности, дори и не подозират за него.


 
„Сега сме тук на Асеновата крепост, а след това искахме да се поразходим до Бачковския манастир. Не знаехме, че можем да отидем до там пеша”,  обяснява руска туристка.
 
Облагородяването на древния търговски път започва тази седмица. А в инициативата ще се включат 20 души от местна младежка организация. „Това което ще направим, е да го почистим, на места където има много клони храсти да ги махнем, най-важното - ще направим маркировка”, казва Благовест Динков от Сдружение „Устремени” – Асеновград.


 
Доброволци ще започнат разчистването на известния в античността маршрут от двете крайни точки - Асеновата крепост и Бачковския манастир. Трасето е с дължина 7 км и преминава по два антични моста, и покрай три християнски параклиса.
 
Така пътят на римските легиони край Асеновград ще се превърне в универсална дестинация - за спорт, за пътешествие и за религиозен туризъм.


 
„Ние знаем за т.нар. плигиримаж - за поклонничеството, което е наистина значимо събитие в културния живот на Европа и искаме да го наложим в България и конкретно в Асеновград известен като малкия Йерусалим”, обяснява Ивайло Мирчев от общинско предприятие „Туризъм" – Асеновград.
 
Старият нов пешеходен маршрут между Бачковския манастир и Асенова крепост е лек и удобен дори и за най-неподготвените туристи, предаде БНТ. През пролетта той ще бъде обозначен с информационни табели. Ще бъдат изградени кътове за отдих и панорамна площадка в планината близо до село Бачково.

TrafficNews.bg