"Питам се как успях да се отърва", довери един от малкото оцелели от атентата срещу френския сатиричен вестник "Шарли ебдо" в Париж, който се спасил като се скрил зад една маса, предаде Франс прес.

Репортерът от сатиричния седмичник Лоран Леже участвал в редовната седмична планьорка на редакцията в сряда в парижкото седалище на вестника, когато нахлули двама мъже с автоматични оръжия.

"Те просто започнаха да стрелят по присъстващите", заяви Леже за радио Франс енфо, опровергавайки предишна информация, че нападателите питали за имената на хората, които искали да застрелят.

"Видях маскиран мъж, видях много кръв, видях половината редакционен съвет на земята. Още се питам как съм се отървал", обясни той, обобщавайки разказа си с две думи: "Видях ужаса."

Сред 12-те жертви са карикатуристите Шарб, Волински, Кабю, Тинюс и Оноре, както и хроникьорът и икономист Бернар Марис.

"Заседанието на редакционния съвет приключваше и внезапно чухме шум като от пиратки, после вратата се отвори и някакъв човек нахлу с викове "Аллах акбар". Приличаше на човек от Же И Же Ен или Ред (GIGN, RAID - елитни части на жандармерията и полицията), беше с качулка, целият в черно, държеше оръжие с двете ръце и започна стрелба, замириса на барут. За щастие успях да се хвърля зад една маса в ъгъла, убягнах му, а приятелите от вестника паднаха", разказва Леже.

"Стана много бързо. Никой от малката група оцелели още не е осъзнал, че това наистина се е случило", обясни журналистът. Виждах другите на земята, чувах изстрелите и внезапно настана тишина. Втурнахме се към ранените, държах ръката на уебмастъра ни", който продължава да е в тежко състояние, продължи той.

Редакцията, особено ръководителят й Стефан Шарбоние, по прякор Шарб, е знаела, че е застрашена откакто през 2006 г. вестникът публикува карикатури на ислямския пророк Мохамед, което бе последвано от смъртни заплахи. "Шарб се чувстваше по-заплашен от нас, ние се бяхме абстрахирали от тази заплаха", довери Лоран Леже.

Той също е решен да публикува нов брой на седмичника следващата седмица. "Ще направим нещо. Важно е. Получихме хиляди имейли, есемеси, от всички страни", заяви той.

"Не искам да правим некрологичен брой, искам да направим брой, който изразява предизвикателството, че съществуваме, предизвикателството да можем да казваме нещата каквито са, да продължим да се борим срещу тъпанарщината, срещу човешката глупост, срещу мракобесието, срещу всички видове фундаментализъм", заключи оцелелият от атентата срещу "Шарли ебдо" репортер.

TrafficNews.bg