„Вече се запознаваме по Фейсбука, а ако се харесаме, караме нашите да ни доведат на манастира, че да се видим наживо. Женим се по любов и няма такова нещо, като пазар на булки. Това са стари работи, с които ние не сме съгласни. Ако се харесаме, се взимаме. Ако не, няма сватба”.

В това са категорични младите циганки калайджийки, които всяка година в навечерието на 28 август – циганската Богородица, посещават поляните край Бачковския манастир, пише "Монитор". Традицията е от десетки години, а ромите обикновено окупират поляните под обителта. Там нощуват на 27-ми срещу 28 август, като пазарлъкът за булката ставал именно вечерта празника. В деня на самата циганска Богородица фамилиите палят свещичка в манастира, а после се товарят по колите и си заминават.

Заради традицията на калайджиите, от Бачковския манастир са създали организация с цел безопасност на събитието. Полицейски моторизирани патрули дежурели на пропускателни пунктове при заведението „Водопада” и при арката на обителта, съобщи игуменът архимандрит Симон. „От рано сутринта в неделя започнаха да се събират по поляните край манастира. Ядат и мърсят, но не можем да им забраним”, коментира той.

Някои от ромите дарявали за празника си на обителта шилета. „Две-три шилета получихме в неделя, сигурно и в понеделник още толкова ще ни дарят. Влизат в манастира, палят свещички и излизат. Золуми не правят”, каза още игуменът. И действително, за да си осигурят нужните удобства за през нощта, ромите разпъват по един куп одеяла на земята, а някои от тях вадят и скарите. Така миризмата на печени кюфтета и пържоли се стеле не само край Бачковския манастир, а се усеща още от главния път, който минава покрай обителта към Смолян. Повечето от тях се придвижват към манастира със стари лади и жигули, които не си знаят годините, а по-многолюдните фамилии се товарят на микробуси. Возилата си паркират не на платените паркинги под манастира, а директно край поляните, където са разпънали трапезите си на земята.

Самите те твърдят, че пазарлъци за булки вече нямало. Не на такова мнение са продавачите от улицата със сергиите, които всяка година гледат един и същи сеир. Младите ромки на видима възраст около 14-16 години отиват пременени с най-новите си рокли, с официални обувки с токчета, с направени прически и нагласени с гримове, а по-мургавите – и белосани. „Тук само се оглеждаме и ако се харесаме, родителите ни разговарят”, признава с половин уста 17-годишната Мария от пловдивско село.

Пазарлъкът обикновено се води пред кебапчийниците по калдаръмената уличка към манастира. Ромите си говорят на техния си език, като се събират в полукръг и ръкомахат оживено. Краят на преговорите обикновено се скрепява с бутилка марково уиски. „Ако момата е девствена, то пазарлъкът върви обикновено за около 2-3000 лева. Преди години са давали и по 20 000 лева за девственица, ама сега хората нямат тези пари. Подаряват си и животни – агнета, шилета предимно или злато. Ако булката е втора употреба, то я се спазарят, ако изобщо някой я иска, за около 1000 лева, я не”, откровеничи 23-годишният Георги Стоянов.

А докато той говори, младежката му компания наоколо не спира да се смее и да отрича всичко казано от приятеля им. Всички обаче са на мнение, че ако допреди 20-ина години под Бачковския манастир наистина е имало пазар на булки, то в последните няколко години сериозните калайджии ходят на други места да промотират момичетата си. Едно от тях е в района на гара „Филипово” в Пловдив, а другото, по-известното – е в старозагорския край.

Циганската Богородица се отбелязва от ромите християни всяка година на 28 август, когато по стар стил се чества Успение Богородично. Традицията им повелява родовите срещи и запознанствата на младите да се правят на ежегодния им цигански събор край Бачковския манастир. На събора идват роми от цяла Южна България и освен калайджии, пристигат още калдараши и даскане рома, които също изповядват християнството.

„Въпреки че хората нямат пари, то ако момата е стройна, с дълги крака, разкошна коса и бяло лице, циганите не жалят пари. За женската хубост и побоища стават”, признават още ромите. И припомнят, че на един от съборите преди няколко години станал бой заради мома със завидна хубост. Наложило се тогава полиция да разтървава хулиганите, а пазарът на булки бил предсрочно прекратен.