Максимум до 4 години цялото железопътно трасе по Южна България ще бъде модернизирано за скорост до 200 км/ч. Това каза пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски след откриването на реконструираната Централна жп гара в София, предаде "Фокус".По думите му, към днешна дата Централната гарата е готова за експлоатация.

"Единствено довършителни дейности се извършват в помещението, където се намира централизацията и контролът на трафика на влаковете. До броени дни и там ще приключи ремонтът и ще започне да се ползва. Предстои да се дооборудва детският кът и да минат процедурите по даване под наем на търговските площи", обясни министърът на транспорта.

"На 16 май с министър-председателя Бойко Борисов ще тръгнем от ГКПП "Капитан Андреево" с влак", съобщи Московски. "По цялото трасе до Септември в повечето участъци е издаден Акт 16. На практика до септември месец от Пристанище "Бургас" и от Капитан Андреево през Пловдив трасето е готово за скорост до 200 км/ч", подчерта министърът. По думите му, в момента текат процедурите за отсечките Септември - Елин Пелин и София - Драгоман", за да може да се направи връзка между сръбска и турска граница и Пристанище "Бургас" - сръбска граница. "До 3 години, максимум 4 цялото трасе по Южна България ще бъде модернизирано за скорост до 200 км в час и паралелно с това БДЖ би трябвало да се подготви с процедура за нови влакове", каза Московски.

По думите му, приходите за влаковете ще дойдат от концесията за летище "София", другата част ще бъде коментирана, спрямо възможностите на бюджета.

Още новини ТУК

TNS.bg