Шофьори и ватмани в столичния градски транспорт са толкова претоварени от работа, че нямат време да отидат дори до тоалетна.

Затова ползват бутилки за малка нужда. Шокиращата версия беше огласена от обществената организация "Спаси София", която призова за оставки на директорите на общинските фирми Столичен автотранспорт и Столичен електротранспорт  Слав Монов и Евгений Ганчев.

"Спасителите" имали информация, че масово шофьори изкарват дори и по 14 последователни дни без почивка.

"Кодексът на труда предвижда максимум 150 часа извънреден труд на година. Въпреки това е честа практика да се работи между 350 и 500 часа извънредно. Това създава изключително сериозни рискове за сигурността на градския транспорт. Допускането на преумора за хората, отговорни за живота на стотици хиляди пътници дневно, е крайно безотговорно. Затова и настояваме за незабавна оставка на директорите на Столичен автотранспорт и Столичен електротранспорт”, заяви Борис Бонев от "Спаси София".

"Проблемите с градския транспорт на София са много, но този, за който твърде малко се говори, са условията за труд в депата и гаражите. Били сме във всички тях и с очите си сме виждали в каква мизерия са принудени да работят и почиват всички. Знаем за шокиращи истории за липса на тоалетни или на време за използването им, заради кратките почивки и закъсненията, което принуждава част от шофьорите и ватманите да уринират в бутилки. Това е абсолютно недопустимо!", допълни Бонев.

Активистите коментират, че след публикация на страницата им по темата, общински съветници от опозицията излязоха с позиция, но от организацията поставят въпроса защо досега не са направили нищо, предвид множеството си представители във всички комисии в общинския съвет.

Общинските съветници от БСП вече поискаха пълна проверка и отчет на работата на транспортните дружества в София от началото на годината. Справката задължително трябва да включва часовете положен извънреден труд от шофьорите, осигуряване на междусменните почивки и недостига на водачи на превозните средства, категорични са социалистите в СОС. Очаквам двамата директори на транспортните дружества - Слав Монов и Евгений Ганчев да информират членовете на комисията по транспорт и туризъм още идната седмица в сряда, когато трябва да имаме заседание, заяви лидерът на БСП - София Калоян Паргов, който е и заместник-председател на въпросната комисия.