Президентът Росен Плевнелиев е на посещение в Киев, където се срещна с президента на Украйна Петро Порошенско и беше удостоен с наградата "Личност на годината". Реализацията на европейската перспектива на Украйна ще създаде възможност за постигането на трайна стабилност и за устойчив икономически растеж. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря в Киев с президента на Украйна Петро Порошенко, съобщи прессекретариатът на президента.

Българският държавен глава потвърди подкрепата на страната ни за процеса на асоцииране на Украйна с ЕС и сближаване с НАТО.

България ще продължи да отстоява принципната си позиция за зачитане на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна, посочи президентът Плевнелиев и призова за мирно уреждане на конфликта в източната част на страната, предаде dir.bg.

"Не признаваме резултатите от референдума в Крим и проведените референдуми от самопровъзгласилите се власти в Донецк и Луганск", подчерта още държавният глава и изрази подкрепата си за усилията на президента Петро Порошенко за намаляване на напрежението в конфликтните зони.

Обща беше оценката, че България и Украйна са свързани от истинско приятелство и че отличният политически диалог на най-високо равнище създава благоприятни предпоставки за надграждане на двустранното партньорство.

Предстои украинският държавен глава да посети страната ни през 2016 година.

Още новини ТУК

TNS.bg