С официална позиция относно това дали е сгафила службата, като не спря журналистката Илияна Беновска да хвърли ябълка на ген. Румен Радев по време на пресконференциите в НДК, излезе НСО. Ето я и нея без редакторска намеса:

„На 13 ноември 2016 г. НСО осъществи охрана на пресконференцията в международния пресцентър в Националния дворец на културата, проведена след приключване на изборния ден от втория тур на изборите за президент и вицепрезидент. Охраната е планирана и осъществена на основание чл. 18 от ЗНСО като комплекс от действия за защита на обект и обезпечаване безопасността на застрашени лица при участието им в масови прояви или дейности с краткосрочен характер.

За предотвратяване на посегателства върху живота, телесната неприкосновеност на участниците в тази значима обществена и политическа проява са използвани всички предвидени в ЗНСО видове охрана. Охраната в залата е осъществена от охранителен екип, съставен от опитни и достатъчно на брой служители. Приложени са предвидените в закона средства и способи за контрол - охранително-технически, радиационен, химически и санитарно-хигиенен контрол. Акредитираните журналисти, гостите, техническият персонал и всички други длъжностни лица с право на достъп до зала 3 на НДК, използвана от международния пресцентър, са преминали през предварителна щателна проверка, включително на пренасяния личен багаж и други вещи.

При проверката не са открити общоопасни средства или предмети, които биха създали реална опасност за сигурността. Хранителните продукти като плодове и зеленчуци и други вещи за лична употреба, не са вещи, които НСО има право временно да задържа в рамките на мерките за безопасност. Контекстът на ситуацията, на която се придава характер на непосредствено посегателство срещу г-н Румен Радев, избран за президент на Република България на приключилите избори, е съвършено ясен.

Думите и действията на журналистката г-жа Илияна Беновска са оценени професионално и правилно от охранителния състав на НСО като несъдържащи опасност и неизискващи намеса. В конкретния случай всяко друго действие от страна на охранителния екип на НСО би представлявало белег на ниско ниво на професионализъм и обществено укорим опит за преиграване."

Относно това кога НСО ще започне да охранява новоизбрания президент ген. Радев, от пресцентъра на службата съобщиха, че това ще стане съобразно закона, предаде novini.bg. Припомняме ви, че НСО трябва да поеме охраната на ген. Радев след официалното съобщение на ЦИК за изборните резултати. А снощи то вече се случи.

В същото време в социалните мрежи се появиха и колажи на Беновска... с вещица от приказките. 

TrafficNews.bg