Това е една от най-забележителните и внимателно издигнати структури на света. Ново изследване обаче показва, че Хеопсовата пирамида всъщност е наклонена вследствие на грешка, която строителите са допуснали преди 4500 години, пише obekti.bg, цитирайки Science Alert.

Оказва се, че западната страна е малко по-дълга от източната. Това означава, че в основата квадратът не е правилен, въпреки че отдалече изглежда точно обратното. Откритието е направено от Glen Dash Research Foundation и Ancient Egypt Research Associates (AERA).

Екипи от двете организации са проучвали величествената структура, за да разберат по-добре оригиналните й пропорции. По времето, когато пирамидите са били строени (преди около 4500 години при управлението на фараона Хеопс), те са били облицовани с бял варовик.

С годините обаче тази външна обвивка е била сваляна (най-вероятно за други строителни проекти). „Голяма част от варовика е бил махнат през вековете, за да бъде използван наново за строителен материал. В края на краищата пирамидите са започнали да изглеждат такива, каквито са днес – без по-голямата част от външната си обвивка“, казва ръководителят на Glen Dash Research Foundation.

За да разберат как Хеопсовата пирамида е изглеждала, преди външната й обвивка да бъде махната, изследователите са направили внимателни измервания. Задача, която далеч не е толкова лека, колкото звучи на пръв поглед. Първо, екипът е трябвало да открие къде точно са били поставяни варовиковите камъни. За тази цел той търси външни следи и проучва основата, върху която пирамидата е била построена. В края на краищата изследователите разпознават 84 основни точки, на които са били оригиналните ръбове.

Впоследствие, на базата на всичко това, екипът изчислява дължината на всяка една от страните. Оказва се, че някога страните са били 230,295 – 230,373 метра дълги. Западната част обаче излиза 230,378 – 230,436 – т.е. с 14,1 см по-малко. Да, грешката не е голяма и пирамидата не изглежда твърде криво. Това обаче показва, че преди хиляди години някой е оплескал нещата. И все пак, екипът продължава да се изненадва от факта, че древните строители са постигнали почти пълно съвършенство.

„Изчисленията ни показват, че египтяните са притежавали забележителни умения за своето време – казва Даш. – Можем само да предполагаме как са положили тези основи с такава прецизност и с инструментите, с които са разполагали тогава.“