"Нова телевизия" и Би Ти Ви са нарушили Закона за радио и телевизия при отразяването на инцидента с гимнастичката Цветелина Стоянова, обяви председателят на Съвета за електронните медии (СЕМ) Мария Стоянова след доклад на мониторинговия отдел.

Становището на мониторинговия отдел на регулатора е, че при отразяването на случая двете частни национални телевизии са нарушили етичните норми. "Има точни и ясни основания да се обърнем към етичната комисия, защото в етичния кодекс пише, че няма да се засилва мъката на хора, попаднали в беда и пострадали при престъпление", коментира Стоянова пред БНР.

"Когато става въпрос за инцидент, свързан с хора от публичния и обществения живот, има оправдан обществен интерес. В случая обаче е прекрачена границата от информационния интерес към сензацията", допълни председателят на СЕМ.

Според експерта от СЕМ Виржиния Савова е налице преекспониране по темата. "Фиксирането върху личната драма, множеството включвания от болницата и мястото на инцидента, както и множеството интервюта, които заемаха основна част от сутрешните блокове на двете телевизии, създават впечатление, че се спекулира с една човешка трагедия и че са преминати границите на етичните норми", заяви тя пред БНР.

"Би Ти Ви и "Нова" разпространяват подробности около инцидента и личността на младото момиче, които могат да се възприемат като аспекти, свързани със семейния ѝ живот и здравния ѝ статус. Излъченото съдържание носи риск от вторична виктимизация на близки ѝ. В този смисъл са налице нарушения на закона за радиото и телевизия", допълни Савова. 

Според доклада на мониторинговия отдел не се отчетени законови нарушения при отразяването на случая от програма "Хоризонт" на националното радио и БНТ.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg