След като TrafficNews.bg ви информира за пострадали пловдивчани по подвеждаща схема, която толерира деца да изпращат скъпоструващи кратки съобщения /SMS/ на "всезнаещата маймунка" Бонго, влогърът Стилиян Божилов се възползва от правото на позиция по случая. Припомняме, че именно 21-годишният Стилиян, подвизаващ се под псевдонима Flapa Boom, публикува рекламен клип за "интересния и точно познаващ" Бонго, в който не само рекламира услугата, а и призовава последователите си да осъществят комуникация и да публикуват кореспонденцията си под клипа. Тъй като аудиторията му е съставена предимно от деца, които представляват най-уязвимата и манипулеруема обществена група, TrafficNews.bg се свърза с влогъра за коментар. 

Публикуваме писмото от Стилиян без редакторска намеса:

"Имам да кажа няколко неща по този случай. Ще започна с това, че не съм единствения, който е рекламирал Бонго и сигурно няма да съм и последния. Всичко, което трябва да се знае за въпросната услуга, най-вече това, че се заплаща, е написано най-отгоре в описанието на клипа. Освен това, всеки е длъжен да отговаря както сам за себе си, така и за децата си, ако е родител.

Ако едно дете е на неподходяща възраст за да прецени само дали е правилно да ползва определена услуга или не, тогава то би трябвало да се посъветва с родителите си. От друга страна, ако то притежава телефон, би трябвало да е в достатъчно зряла възраст за да ползва както него, така и услугите, които се извършват чрез него. Но това вече е въпрос, който родителите решават.

В заключение ще кажа, че съществуват редица приложения за родителски контрол. Проблемът не е в Бонго, а в това, че родителите позволяват на децата си да ползват телефоните си свободно и необезпокоявано, без необходимите мерки за сигурност. Извинявам се на пострадалото семейство и нека следващият път бъдем по-предпазливи спрямо телефоните на децата си."

Напълно сме съгласни, че контролът от страна на родителите трябва да бъде затегнат, но сме силно обезпокоени от директни послания за използване на Бонго, и то предвид възрастовите характеристики на почитателите на Стилиян. Забулено в мистерия остава осъществяването на само по себе си нелепото предположение на влогъра, че "Ако едно дете е на неподходяща възраст за да прецени само дали е правилно да ползва определена услуга или не, тогава то би трябвало да се посъветва с родителите си". Дали един малчуган, който очевидно не е способен на рационални решения, може да прецени кога да се посъветва с някой възрастен?!

Никъде по време на клипа на влогъра не е упоменато, че той съдържа рекламно и платено съдържание. Ако положим фокус върху моралната страна на проблема, бихме могли да посочим реакцията на наши читатели, които определиха видеото като част от "нелоялна, некоректна и заблуждаваща практика". Други споделиха тезата, че отговорността лежи само върху плещите на семейството.

Нашият апел към родители и възпитатели е да следят стриктно за действията на децата в интернет, както и за операциите, които извършват чрез мобилни телефони, таблети и компютри. Предупредете малчуганите за рисковете и неприятности, които ги грозят в онлайн пространството и ограничете възможностите им за комуникация и посещаване на сайтове със съмнително съдържание. Блокирайте импулсни телефони от контактите на детето и му обяснете, че не трябва да се доверява сляпо на никого, както и че не трябва да общува с непознати както в реална страна, така и в дигитална.