3 юли се гласеше като паметна дата за живота на планетата. На този ден трябваше да влезе в сила Европейската директива за забрана на пластмасови продукти за еднократна употреба. Въпросната следваше да спре употребата на 8 вида пластмасови изделия в България още това лято. Да, ама не! Какво се обърка?

Да започнем оттам, че Министерството на околната среда и водите подготви текстове, които трябваше вече да са влезли в сила. Видно е, че закъсняваме с прилагането на ограничителните мерки, но това се дължи на факти, които не попадат в отговорностите на национално ниво, изтъкват от МОСВ.

Наредбата ни е разработена, но предстои вътрешното ѝ съгласуване. В рамките на един месец тя ще бъде изнесена за обществено обсъждане, след което ще бъде представена на Министерски съвет за гласуване.

Това обаче ще отнеме много време. Най-късно септември се очаква колелото да се завърти и смело да заявим, че Наредбата ни действа фактически. Положителното идва с факта, че в Националния план за управление на отпадъците, приет само преди седмици, са заложени подобни цели, регламентирани и в евродирективата, поясниха от министерството и успокоиха, че вече са проведени срещи с браншовици и НПО-а, в рамките на които са били обсъдени вариантите за заместване с продукти за еднократна употреба с по-екосъобразни такива.

Хубавото дотук. Още една любопитна подробност изненада много хора, които се надяваха, че от 3 юли масовите пластмасови изделия ще бъдат оставени в „доброто старо минало“. Дори след влизането на Директивата, въпросните изделия – в това число найлонови торбички, чашки, сламки, прибори за хранене, бъркалки и продуктите, изработени от оксо-разградима пластмаса, всъщност няма да бъдат забранени! Идеята е да ограничи разпространението им ще се изрази в  налагането на  допълнителна продуктова такса на производителя от типа „замърсителят плаща“. Клиентът също ще плаща допълнителна такса, когато закупува този продукт. Но.. и тя влиза в сила чак през 2025 г.

С други думи, бутафорно или не, се прилагат мерки, които отново зависят от съзнанието на хората. Добре помним, че преди време найлоновите торбички бяха безплатни – сега за тях се плащат стотинки. Това се прокара с цел ограничаване на употребата им, но такива още се ползват масово. Риторичен е въпросът колко от хората, които използват торби за пазар от плат, правят това, за да спестят 20 стотинки?

Другите промени, които се очаква да бъдат факт с влизането на Директивата е налагането на правила за производството на 8-те вида пластмаси, като се очаква от производители да започне прилагането на значително по-екологични материали в производствения процес.

Дотогава на търговските обекти, боравещи с еднократни пластмасови изделия, ще се възползват от ресурса до изчерпване на количеството му.

Припомняме, че прогнозите на директивата предвиждаха драстично намаление на битовите отпадъци да бъде постигнато до края на 2025 г. С промени в закона за управление на отпадъците, най-малко 55% от теглото на битовите отпадъци, трябва да се подготвят за повторна употреба или рециклиране. До края на 2030 г. най-малко 60%, до 31 декември 2035 г. близо две трети от отпадъка трябва да се рециклира или повторно използва. Целта предвижда в депата да попадат по-малко от 10% от битовите отпадъци.

Остава да кажем само – поставените цели са страхотни, стига да не се прилага същия принцип на действие, с който на 3 юли влезе в сила Европейската директива..

А докато се бавим по неясни причини, няма да е честно гледки като тази да ни отвращават: