Министърът на туризма Николина Ангелкова призна, че като майка не би се качила с детето си на Симеоновския лифт, защото съоръжението е твърде старо. "Независимо дали е изправен или не, не бих се качила", каза тя в ефира на Би Ти Ви.

Тя припомни, че проверката на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор на лифта "Симеоново", от чиято кабина миналата неделя падна дете, приключи със заключението, че съоръжението е в пълна техническа изправност.

"Съоръженията на Витоша са изключително стари. Това е лифт на 32-35 години", заяви Ангелкова. Според нея трябва да се намери балансът с противниците на това да се сменят съоръженията.

"Много е трудно в трабант да сложиш двигател на мерцедес. Няма как на едно съоръжение на 35 години да слагаш ново поколение съоръжения, без по някакъв начин техническите параметри да съвпадат, те няма как да съвпадат. От една година се опитваме да намерим баланса със зелените организации, така че при спазване на всички закони и опазване на природата да намерим този баланс и да създадем безопасни условия в планината", отбеляза министърът на туризма.

Още новини четете ТУК

TNS.bg