Сърцераздирателна история взриви Фейсбук. Историята е разказана от една обикновена жена, чието сърце днес не издържа на гледка. А гледката е все по-често срещаща се по улиците на България. Човек - безпомощен, на земята, плачещ, страдащ и... без подкрепа. От никого! Ето я и самата история, публикуваме я с незначителна редакторска намеса:

Днес излязох от работа по обяд да хапна и да разгледам едно магазинче. Картината, която заварих пред магазинчето, бе този бездомен човечец, паднал, защото му призляло.

Имаше мъж, който се опитваше да го вдигне, и се притекох на помощ, но неуспешно. Питах го какво се е случило и той през сълзи ми разказа, че са викали бърза помощ и полиция, но отказали да направят каквото и да е било и си тръгнали от мястото. Съседка от блока слезе и даде спешен номер за приютяване на хора без дом, веднага се обадих... но там ми казаха: "Съжаляваме, но ние приемаме и се грижим за бездомни само за през нощта, осигуряваме само нощуване!"

Въпросът ми беше след като е идвала полиция и линейка, към кого друг да се обърнем и изобщо има ли държавата грижа за тези нещастни хора? Жената само каза да опитаме отново на 112!

Моля някой да ми отговори или насочи как се процедира и към кого да се обърне човек, за да се реагира адекватно. Да уточня: човекът не беше пил, не е пиянде, а просто осиротял, нещастен, самотен, изоставен от родината си сиромах... Сърцето не ми издържа... един от мъжете, които се опитваше да го вдигне, се разплака с големи сълзи, като малко дете от картинката... моля се на Бог нещо да промени този жесток и шибан свят и безчовечност...

Всичко се случи на Пиротска 62
Видял: Ради
Това е номерът, на който звъннах за сигнал за бездомни хора 070017310

Във Фейсбук трогателната и тъжна история е коментирана от много хора. Предлагаме ви един от коментарите, направен пак от жена, който поставя въпроси и с който се солидаризираме напълно:

Има ли всеки един гаранция, че утре няма да е като този човек? Държавата не я е грижа... Болните, нямащите дом и средства, психично болните, обгрижваните деца от родителите им за цял живот, пенсионерите... къде им е мястото? 

Конституция на РБ. "Чл. 4. 
(1) Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната.
(2) Република България гарантира ЖИВОТА, достойнството и правата на личността и създава условия за свободно развитие на човека и на гражданското общество."

ПРИНТИРАЙТЕ СИ ТОЯ ТЕКСТ. И СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ, КОГАТО ПАК ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ДЪРЖАВНА СЛУЖБА ОТКАЖАТ ДА ОКАЖАТ СЪДЕЙСТВИЕ, ГИ НАКАРАЙТЕ ЛИЧНО ДА СЕ ПОДПИШАТ, ЧЕ ОТКАЗВАТ ДА ИЗПЪЛНЯВАТ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ ПО ТОЗИ КОНСТИТУЦИОНЕН ЧЛЕН. Законите ни са предвидили всички възможни случаи на социално отпадане и дават на държавата правото и задължението да не оставя нито един свой гражданин беззащитен в живота. Остава само държавката ни (в лицето на почесващите се тлъстотрътки) да не шиканира и да не манкира в прилагането им.