Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова направи интересен коментар за случващото се в Сирия. В личния си фейсбук профил тя написа: „САЩ удариха Сирия, когато страната най-накрая имаше шанс за мир“. Изказването й идва след новината от тази сутрин, че САЩ, Великобритания и Франция нанесоха удари по сирийски правителствени цели.

„Ударена беше столицата на суверенна държава, която от много години се бори да оцелее в контекста на терористична агресия. За всичко това са отговорни онези, които претендират за морално лидерство в този свят и заявяват своята изключителност“, пише Захарова.

Тя обвинява Вашингтон, че решението му за удари се осланя на медийни съобщения. „Белият дом обяви, че убедеността, че Дамаск стои зад химическата атака (в Дума, бел. ред.) се основава на „медии, съобщенията за симптоми, видеа и снимки, както и на достоверна информация, пише Блиц. Преди 15 години Белият дом използва епруветка и държавния си секретар (Колин Пауъл показа епруветка с бял прах пред Съвета за сигурност на ООН, за да оправдае нахлуване в Ирак, бел. ред.), сега, вместо епруветка, Вашингтон използва медиите", пише Захарова.