Кой е виновен за ексцесиите на Лаута по време на мача Локомотив Пв - ЦСКА, които по някаква невероятна случайност завършиха само с няколко пукнати глави? Взривоопасната среща едва не се превърна в касапница, след като двете агитки скочиха на бой. Ето какво казват институциите и фенклубовете на двата отбора: 

Полицията:

Сбиването между агитките започва след провокация от страна на фенове на Локомотив Пловдив.  Боят е започнал, след като руски гражданин, поканен от агитката на Локо Пловдив,прескочил оградата на централния сектор и се запътил към феновете на ЦСКА. Той бил спрян от охранителите, но успял да се отскубне, а след него тръгнала и агитката на „черно-белите”. Решението охраната на мача да бъде поверена на частна охранителна фирма бе взето от управата на клуба. Ние определихме срещата като "рискова" и настоявахме за полицейска охрана. Но представителят на БФС пусна мача. Бързата реакция на полицията предотврати доста по-тежки последици, заяви директорът на полицията ст. комисар Атанас Илков. 

Прокуратурата:

Благодарим на полицията за адекватната реакция. Провеждаме активни процесуално- следствени действия, за да установим всички, които имат отношение към мелето. Ще бъдем безкомпромисни към такива прояви, каза изпълняващият длъжността районен прокурор Лиляна Зайкова - Калеева. 

Фенклубът на ЦСКА:

Инцидентите по време на мача Локо - ЦСКА вчера, са били планирани предварително. Пет-шест лица, сред които руски граждани, без никакъв проблем минаха през целия стадион. Идваха от домакинския сектор на Локомотив. Необезпокоявани стигнаха на около 20 метра от трибуната, на която сме настанени ние. Почнаха да посягат и плюят на играчите на ЦСКА, които загряват. Арогантно държание, жестове към нашата агитка. Показваха с пръст през шията, което образно казано означава, че ще режат гърла.

Според мен всичко това е било предварително режисирано. На стадиона няма охрана. По една или друга причина собствениците на Локомотив или хората, от които зависи да има полицейска охрана, са отказали. Умишлено полицията е оставена отвън. Част от феновете на Локомотив (Пловдив) са получили пари, за да се случи това. Охранителната фирма е близка до част от тарторите на агитката на клуба, коментира Росен Петров- Животното. 

Фенклубът на Локомотив Пловдив: 

ПФК Локомотив Пловдив като домакин на срещата е направил нужната организация за протичане на футболния двубой. Не приема обвиненията на ПФК „ЦСКА-София“, че наши фенове са подстрекатели за нахлуването на пистата и създалото се по-късно сбиване.

Клубът не приема и думата „предизвикал“ от факта, че ден преди срещата фенове на ЦСКА-София бяха обрисували оградата на стадион Локомотив с нецензурни думи по адрес на клуба ни  интерес на нормалното протичане на мача и да не се нагнетява обстановката преди него, не сме сезирали органите на реда и средствата за масова информация по случая.

Очевидно от декларациите и изявленията до тук виновни няма и както по време на избори всеки си е свършил работата. Обаче ексцесиите са факт. На този етап липсва единствено изявление от Руската федерация, чийто гражданин е Максим Тук запалил войната между агитките. 

Хулиганът е добре известен в средите на ултрасите. Преди няколко той и членове на неговата фракция "Туки" пристигат преди няколко дни, за да снимат филм на феновете. "За мен животът и Спартак са неделими. Подкрепям любимия си отбор по всеки един възможен начин. Битките са продължение на тази подкрепа. Обикновено на година участвам в поне пет сбивания с фенове на други отбори. Пикът беше през 2010 година, когато бях на около 50 боеве между групировки", признава Максим Тук в свое интервю.

Тук поддържа телевизионен канал в интернет посветен на ултрас културата – ТВ "Околофутбола", в който пуска филми за мелета от стадионите. 

Една от версиите е, че руснаците са провокирали боя, за да го заснемат. Присъствието на лицата от московския ъндърграунд обаче очевидно е останало тайна за пловдивската полиция, която има задача преди всеки мач да проучва какви са настроенията във фен клубовете, планират ли се ексцесии, има ли уговорени боеви преди или след срещата. Присъствието на ултрасите от "Туки" и обичайните им занимания, трябва да са ясен знак за всеки, че фитилът е запален. Ако, разбира се, има предварителна информация. Тук и неговите приятели не са се крили, посрещнати са от хора от агитката, осигурени са им журналистически карти, които им дават свободен достъп до зоната, от която могат да излязат директно на терена. Така, че ако полицията е знаела и не е взела мерки е странно. Ако пък не е знаела за гостите е несериозно. 

Друг въпрос е, че преди всяко спортно или друго мероприятие, фирмата на която е поверена охраната, трябва да представи план за охрана. Той се представя в Охранителна полиция на съответното районно и задължително се съгласува с началника на звеното и на районното. Ако полицията смята, че мачът е "рисков" както твърди  ст. комисар Илков, би трябвало длъжностните лица да поискат планът да бъде преработен и да бъде увеличена охраната, ако са сметнали че заложената в плана не е достатъчна, както се оказа на практика.