Семейна сага, пред която култовият немски сериал "Наследството на Гулденбургови" бледнее, бе "излъчена" днес в пловдивския Окръжен съд. В зала №10 започна по същество делото срещу Иванка Ройдова от Брани поле, която е обвинена, че е поръчала изтреблението на почти цялата си фамилия. Според обвинението 65 - годишната жена е платила, за да бъдат убити брат й - Стойчо Ройдов, двамата й племеници - Гергана и Георги, съпругът на Гергана- Мариян и двете им деца. В зловещата семейна сага, развила се преди година в нетвърдеизвестното пловдивско село Брани поле, среща си дават български емигрант - милионер /посмъртно/, нашенска лейди Макбет /според прокуратурата/,  български вариант на мъжемелачката Ан - Никол Смит /със значително по-малка гръдна обиколка, но със същия апетит към старци/, украински мафиот,  агент под прикритие и множество вторестепенни герои - наследници на дядото - милионер. Парите, белязали живота на няколко поколения, са около 5 милиона долара /по официални/ и 10 милиона /по неофициални данни/. 

НАЧАЛОТО

Началото на сагата е поставено в далечната 1951 година, когато николапетковистът Георги Ройдов бяга от комунистическия режим и заминава за Америка. Тук остават жена му и трите му деца Иванка, Стойчо и Ана. Зад океана предприемчивият българин започва като работник във фабрика за колбаси, но в последствие влиза в бизнеса с жилища под наем и сбъдва "американската мечта".  Когато режимът в България пада, Георги Ройдов вече е милионер, продал е голяма част от бизнеса си и се готви да се наслаждава на старините си. 

Междувременно не е забравил за семейството си в България и ако до 10 ноември успява спорадично да им помага финансово, то след 1990 година дава добър старт както на трите си деца, така и на четиримата си внуци. Дъщеря му Ана заминава със зелена карта за Щатите и живее там заедно със сина си, всеки от внуците му получава по един апартамент, синът му Стойчо се сдобива с къща, а дъщеря му Иванка получава фамилната къща в Брани поле. Освен това тя купува магазин в търговски център "Гранд", дъщеря й- кафене "Капри", а другият клон от фамилията начело  със зет му Мариян отваря металообработваща фирма. Ройдов започва да си идва почти всяка година в България, за да се види с близките си.

Постепенно обаче той осъзнава, че парите, които близките му очакват от него, са разделили безвъзратно фамилията. Отношенията между Иванка и Стойчо са охладнели до точка на замръзване, наследниците му злословят един срещу друг и плетат интриги.

Всеки прави всичко възможно да запази благоволението на Ройдов, а прийомите са най- различни. Двете деца на Стойчо са кръстени на американския дядо  и носят еднакви имена - Георги и Гергана, а  в къщата на Иванка е обзаведен цял етаж за него. Георги отсяда там, когато си идва в България. "От 92 година не си говоря с Иванка, а братовчедка ми не ме поздравява. Когато дядо си идваше си разняхме по някоя дума заради него, но не поддържаме отношения, тъй като леля ми непрекъснато интригантстваше и говореше срещу нас на дядо" твърди Гергана. Зетят на Иванка пък твърди, че отношенията им били "нормални" и братът и сестрата често си говорели на двора и обсъждали общи проблеми. 

Със стиснати зъби и лицемерни усмивки семейството посреща всяка година Ройдов, напреварвайки се да му угаждат, но 2006 - та той ги изненадва, когато пристига заедно с гледачката си Недялка Бързакова, който очевидно се грижи не само ризите му да са изгладени. Двамата ходят заедно на Велинград, отсядат в обща стая. 

Разтревожени, роднините скачат срещу Близнакова, като я обвиняват, че е златотърсачка и използва възрастния човек. Дамата ,тръгнала по стъпките на сексбомбата Ан - Никол Смит, очевидно няма даденостите на актрисата, но пък успява да омае Ройдов. Въпреки протестите на роднините, милионерът си купува още два апартамента в Пловдив и не се разделя с гледачката. Последното му посещение в родината е през 2011 година, след което той се разболява от Алцхаймер. Иванка и Стойчо заминават за Щатите, за да го вземат и да го доведат в България, но там разбират, че баща им е подписал документ, с който негов попечител става Недялка. Те смятат, че документът е подписан, докато дядото е в неадекватно състояние и заедно със сестрата Ана завеждат дело в съда. След една нощ в болницата обаче Ана внезапно се отказва и твърди, че е получила заплаха за живота си. Братът и сестрата се прибират в Брани поле, а Георги остава в Америка, където през 2014 година умира. 

НАСЛЕДСТВОТО

Всички наследници още докато Георги е жив знаят, че са включени в завещанието. След погребението обаче с тях  не се свързва никой. Стойчо, Иванка и дъщеря й Жана изпращат запитване до банката, в която са сметките на Ройдов и получават отговор, че преди смъртта си той е определил за пълномощник Недялка Бързакова и тя ще се разпорежда с наследството. "Знам, че дядо е оставил много пари. Много повече от тези, за които се пише, но няма да кажа колко" заяви Жана пред съда. 

Година по-късно внукът Георги получава превод от 20 000 долара, а баща му Стойчо се сдобива с 200 000 долара, но не казват на никого. Истината излиза наяве едва след като Иванка е арестувана. 

АРЕСТЪТ 

През март 2016 година полицаи с качулки нахлуват в дома на Ройдова и извеждат с белезници Иванка, Жана и съпругът й Антон. В полицията е отведена и 15-годишната им дъщеря. "Държаха ме 24 часа и ме разпитваха. Изобщо не знаех какво се случва, но полицаите твърдяха , че съм наясно и трябва да призная всичко. Умирах от ужас, защото чувах гласа на дъщеря ми отвън" разказа Жана пред съда, като се разплака. Съпругът й пак разказа, че полицаите се опитали да го мотивират да даде показания, за да "си върне всичко на тъщата". "Признавай всичко и отивай да спиш. Какво толкова. Тя ти е само тъща!" агитирали го те. Жана и Антон са освободени след 24 часа, но Иванка остава зад решетките. Освободена е няколко дни по-късно срещу гаранция от 7 000 лева. От ареста тя пише писмо до дъщеря си и брат си, в което твърди че е невинна и моли Стойчо да й помогне с гаранцията. Жана отива в дома на вуйчо си и там избухва скандал. Намесва се полицията и Вътови подписват предупредителни протоколи да не се приближават до къщата на Стойчо. "Аз му показах писмото, но му казах, че пари от него няма да взема" твърди Жана. Според братовчедката Гергана обаче Иванка не за първи път искала пари от Стойчо. 

Какви са основанията на полицията и прокуратурата да задържат Иванка? Според обвинението възрастната жена е потърсила услугите на наемен убиец, който да ликвидира брат й и наследниците му вкупом. Това е трябвало да стане на Гергьовден 2016 г., като под масата в къщата им бъде поставена бомба. За целта тя платила 3 000 лева аванс и обещала 10 % от наследството, след като се сдобие с него. 

Как обаче се стига до ареста през март 2016 година? Според прокуратурата посредникът, който трябвало да наеме изпълнител за масовата екзекуция, се оказал агент под прикритие. Иванка обаче твърди, че  е потърсила услугите на адвокат, заради наследството и агентът под прикритие в случая се бил представил като адвокат , който обещал съдействие по делото за наследството. Тук изплува и митичната фигура на украинеца Степан Кара*.  Братът на легендарния Димитро Кара се оказа посредникът, който свързал Иванка с агента под прикритие. 

Степан Кара бе арестуван 2010 година за трафик на 1,5 кг хероин, но след това бе освободен. Живеел необезпокояван в кооперация на бул. "Христо Ботев", в съседния апартамент на Жана и Антон. "Бяхме на "здравей" и "здрасти", децата ни са не една възраст и се засичахме пред блока" твърдят съпрузите и откричат да са имали приятелски връзки с мафиота. Иванка обаче очевидно си е имала приказка с него, защото след като му се оплакала за проблемите с наследството, той й предложил адвокатски услуги. "Майка ми каза, че й обещал да я свърже с много известен адвокат, който да й помогне в Щатите. Един ден Кара й звъннал , казал й , че човекът е пристигнал и я закара на Бачково на среща" разказа Жана. Там Иванка му предалала целият комплект документи, а след това му платила и 3000 лева , които той поискал за да направи проверки в Щатите.   

Близките на Ройдова са категорични, че семейството е жертва на сложна схема. "Тя е задействана, защото майка ми категорично бе решила да си търси правата и да води дело в Щатите. Тя няма мотив да убива никого, защото дори да изтрепе цялото семейство, тя няма да получи наследството ако не успее да спечели делото срещу Близнакова в Щатите" заяви Жана Вътова. Според нея леля й се страхува до смърт и при всяко пътуване се обажда на сестра си да я информира , че е жива. 

Освен показанията на свидетеля под прикритие, който се очаква да бъде разпитан утре, като доказателства по делото разследващите представят и разпечатки от телефонни разговори, тъй като очевидно телефоните на семейството са били подслушвани. В един от разговорите се говори за "отстраняване на тумори", което очевидно е разтълкувано като кодирана информация за предстоящото убийство. Жана и зет й обаче дадоха далеч по- тривиално обяснение на телефонния разговор, като обясниха че коментарите са били за предстоящата операция на далматинецът им Рита, които бил с метастази и се наложило да го приспят. 

Днес делото продължава като се очаква освен мнимият адвокат, показания да дадат внучката на Иванка - Габриела и Степан Кара. 

Очаквайте подробности! 

*През 2009 година Степан Кара бе осъден във Виена на 2 г. затвор за участие в мрежа за производство на фалшиво евро на по-големия си брат. Степан се оправдал, че не знаел за дейността на брат си Димитро, наричан в Австрия “Крал на фалшификаторите”. 
Димитро Кара е сочен от австрийската полиция за лидер на една от най-големите работилници за печатане на евро в Европа. Всяка втора фалшива банкнота в Австрия била негово производство. Полицаи успяха да стигнат до фалшификатора, след като под прикритие поискаха да купят 200 000 евро от негов човек за контакт. Димитро Дмитрович Кара бе арестуван през февруари 2005 г. На 13 април същата година той избяга от затвора “Йозефщат” във Виена. За това му помогат един фалшив и един практикуващ адвокат. Организацията е направена от Степан Кара. Юристът и друг мъж отиват на свиждане на Димитро, фалшификаторът си сменя дрехите с тези на госта и след това излиза необезпокояван с адвоката. Връща се в България и се крие почти година. След това е арестуван от българските власти в Козарско и върнат в австрийския затвор. Адвокатът също е осъден.
Прецедентът така разтърси австрийското правосъдие, че оттогава всеки посетител дава пръстови отпечатъци, прави се биометрично разпознаване, а контактът на защитата с обвиняемите става през стъклена стена.

Двамата братя бяха осъдени и за кражба на бяла техника в Пазарджик. В края на 2001-ва и началото на 2002 г. братята са “ударили” общо шест ТИР-а и са откраднали от тях перални, газови фурни и аудиовизуална техника, като общата сума на всичко възлиза на близо един милион лева. Братята бяха разпитвани и за жестокото убийство на руснака Олег Пенчук в апартамент в ЖР “Тракия”.
Стьопата и Димата, както са известни в ъндърграунда, през 90-те години често бяха герои на криминалните хроники. Украинците държаха дялове от популярния по онова време ресторант “Ротонда”, нощния бар “Вечерная Одеса” на Главната, фитнес в ЖР “Тракия”. През 1997 година те бяха задържани при зрелищна акция на специалните сили във “Вечерная Одеса”. Срещу тях са повдигани обвинения за рекет, измами, търговия с крадени коли.