Осем вида пластмасови изделия за еднократна употреба стават забранени в целия Европейски съюз, включително и в България това лято.

Това предвижда европейска директива от  2019, насочена към намаляването на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда. Всички страни членки на ЕС трябва да я въведат и приложат в националното си законодателство най-късно до 3 юли 2021 г.

„Поради голямата функционалност и относително ниската цена на пластмасата този материал все повече се разпространява повсеместно в ежедневието. Макар пластмасата да играе полезна роля в икономиката и да намира място в основни приложения в много сектори, нарастващата ѝ употреба при приложения с кратък жизнен цикъл, които не са предназначени за повторна употреба или рентабилно рециклиране, означава, че свързаните с тях модели на производство и потребление стават все по-неефикасни и линейни”, гласи директивата.

Обхватът на директивата дава отражение върху материали, направени изцяло или частично от пластмаса и по принцип  предназначени за употреба само веднъж или за кратък период от време, преди да бъдат изхвърлени.

В това число влизат : 

–прибори за хранене (вилици, ножове, лъжици, пръчици за хранене);

–чинии;

–сламки;

–клечки за уши;

–бъркалки за напитки;

–пръчици, които следва да бъдат прикрепени и да поддържат балони;

–съдове за храна, изработени от експандиран полистирен;

–продуктите, изработени от оксо-разградима пластмаса.

Предвиждат се и изисквания за отделно събиране и дизайн за пластмасовите бутилки. Директивата определя ниво на събиране от 90 % за рециклиране на пластмасови бутилки до 2029 г., с междинна цел от 77 % до 2025 г. Тези бутилки следва да съдържат най-малко 25 % рециклирани пластмаси в тяхното производство до 2025 г. и 30 % до 2030 г. за всички бутилки.

Ще бъде въведена така наречената разширена отговорност на производителя на принципа „замърсителят плаща“. Производителите трябва да покриват разходите за – почистване при управлението на отпадъците, събиране на данни, както и повишаване на осведомеността за следните продукти: контейнери за храна и напитки,бутилки, чаши, пликове и обвивки, леки торбички за пазаруване и тютюневи изделия с филтри. За мокри кърпички и балони тези задължения ще се прилагат с изключение на разходите за събиране.

Мерките за разширена отговорност на производителя се прилагат от 31 декември 2024 г.

Пластмасовите продукти следва да бъдат произвеждани, като се отчита целият им експлоатационен живот. Проектирането на пластмасовите продукти следва винаги да отчита фазата на производство и на употреба, както и възможността за повторна употреба и рециклиране на продукта.

Широката цел на директивата е съхранение на околната среда. С нарастване на употребата на поливинилхлорид, който до голяма степен улеснява консуматорската същност на производството, нивата на замърсяване на природата драстично се повишиха .

Голяма част от отпадъците не само не могат да бъдат рециклирани, но и биват причина за все по-непоправимите последици върху планетата, климата, животинския и растителен свят.

Прогнозите са драстично намаление на битовите отпадъци да бъде постигнато до края на 2025 г. С промени в закона за управление на отпадъците,  най-малко 55% от теглото на битовите отпадъци, трябва да се подготвят за повторна употреба или рециклиране. До края на 2030 г. най-малко 60%, до 31 декември 2035 г. близо две трети от отпадъка трябва да се рециклира или повторно използва. Целта предвижда в депата да попадат по-малко от 10% от битовите отпадъци.