Искам да ви попитам: Вие пазите ли косичката от кръщенето и гривните от родилния дом? И ако да, защо? Вярно ли е обаче, че по този начин задържаме (заключваме) късмета на детето си?

Този въпрос на майка в една от групите във Фейсбук породи десетки коментари и предизвика нееднозначни мнения: трябва ли сантиментално да кътаме ония нещица, с които свързваме всички "първи" неща в живота на детето си? Докъде да стигаме в трупането на спомени? Доколко е опасно за късмета на наследника ни запазването на неговото пъпче например? И въобще каква е тази история със "заключването" на късмета?

Това, че майките вероятно са най-суеверната част на човечеството, донякъде е обяснимо. Спомняте си онази крилата фраза: "Да не дава Господ да ти се случи това, което майка ти го мисли", нали? Естествено е майката, която трепери за здравето и живота на отрочето си, да е най-подвластна на традициите и суеверията покрай тези традиции. Но когато тези суеверия граничат с глупости и абсурди, от които всъщност страда точно детето? 

Честно казано, все съм си мислела, че бабините деветини са приоритет на бабите - както подсказва и самият израз. И че съвременните майки са доста далеч от прословутите бабешки изцепки за уроки, врачки и шамани. Но т.нар. "мамешки" форуми направо ми объркаха представите за нормалност. Възможно ли е в XXI век майки все още да разсъждават над въпроса "Може ли да се заключи късметът на детето ми?"

"Лошите" очи, злите духове, "прогонването" на късмета... всички тези неща, миришещи на нафталин, подхождат ли на времето, когато за всички е ясно, че: не замръкването навън на кърмачката е причина за спиране на кърмата; че безсънието на бебето не зависи от това дали гостите стоят прави или са седнали; че ако гъделичкаш детето по петите, това не означава, че то ще започне да заеква; че ако дадеш на детето да яде риба преди да е проговорило, това не означава, че то ще остане нямо; че ако му покажеш огледало, не е задължително то да стане страхливо... Да продължавам ли? 

Суеверията всъщност са необятни. Както и човешката глупост. И понеже живеем в "онлайн" времето, мащабите на това безумие могат да се видят най-вече във форумите на мамите. Където повече от изцепките и щуротиите е само неграмотността на същите мами. 

Така че, мили мами, които се чудите дали да пазите първата косичка, гривната от родилния дом, пъпчето на бебето... в крайна сметка това зависи от вас и единствено от вас, от вашите емоционални потребности. Ако имате такива, запазете и първите изрязани ноктенца, и снимките от феталната морфология и ултразвука, и комплекта от изписването, и хавлиите от кръщенето приберете непрани, ако това ви прави щастливи.

Само не се увличайте - първият пълен памперс е желателно да изхвърлите...

Още от рубриката Къде си, бабо?, вижте тук:

Как се е справила баба ми без авокадо, чиа, амарант и киноа?Ако бях китайка, нищо по-естествено от това внучката ми да бъде захранена с “тибетското чудо“ - годжи бери. Ама не съм!

Ревящи, голи, наакани… Майки, спрете се!Как ще се чувствате, ако някой вместо вас бълва снимки с лика ви в интернет?

Къде си, бабо? Изповедта на една скайп/вайбър бабаЛюдмила: Говоря с внуците, а като приключи разговорът, взема че си поплача малко, та да ми олекне...