„Предизвикателството е прието!” Чудите се какво е то и защо някой го е приел? И аз се запитах същото, след като отворих Фейсбук и ме заля вълна от черно-бели снимки на девойки, които били приели въпросното предизвикателство. Явно нещо се случва, нещо за което не знам и ми се прииска да участвам. Оказа се обаче, че не се случва нищо. Буквално! Въпреки че не звучи така – черно-белите снимки били в подкрепа на жените, страдащи от рак на гърдата. Подкрепата се изразява в промяна на профилната снимка във Фейсбук.  Същото кифленско селфи, ама черно-бяло. И след като получиш лайк, пращаш кратко текстче:

"Видях, че хареса снимката ми. Сега ти трябва да сложиш на стената си своя черно-бяла снимка (на твоя лик) и да напишеш "Предизвикателството прието".

И дотук се изчерпва и твоята подкрепа. Някои ще кажат, че смисълът е да покажеш съпричастност. В търсене на логиката си представяме жена, която страда от рак на гърдата. Та, отваря си тя Фейсбука, докато е в лекарския кабинет или след като е свършила поредния курс химиотерапия и вижда, че приятелите й са заменили цветните снимки с черно бели. И изведнъж усеща подкрепата и някак си се почувства по-добре! Дали? Възможно е…

Появиха се и други статуси, на жени, които не вярват в тази възможност.

„За всички, които променихте профилните си снимки в знак на съпричастност на болните от рак - поздравления! Но всъщност така просто показвате съпричастност без на практика да можете да помогнете! За всички съпричастни има друга възможност, чрез която да направите добро: изпратете есемес с текст "DMS ........" на номер 17777 като така ще дарите минимална сума, но ще бъдете съпричастни и ще помогнете по някакъв начин.”

И така въпросната подкрепа се обръща в пари. Минимална сума, която обаче наистина може да помогне на практика, а не само на теория.

Други пък призоваха всички, които са сменили снимките си просто да отидат на преглед и така да помогнат на себе си, а не просто да следват стадния принцип в подкрепа на нещо, което дори не са разбрали.

Всъщност има много начини да помогнем на болен от рак- със средства, с внимание, с отделено време. Но това вече е истинско предизвикателство. И отнема много повече време от минутата, която ви е нужна да смените профилната си снимка и да сложите нейната черно-бяла версия. Но поне има смисъл!

 Олга Даскалова,TrafficNews.bg