Бяха времена, в които говорехме, че даден отбор ще играе в евротурнирите наесен. Сега пак го повтаряме, но си остана само на приказки. Европейската футболна централа е на път изцяло да слее календара и да го направи целогодишен - като в тениса. Проблемът е, че  тенисистите сами си определят турнирите, в които да играят, а отборите не могат да  избират мачовете си.

Допреди няколко години винаги е имало лятна пауза - за селекция и подготовка. Тя е почти напълно заличена за по-малките футболни сили и на нея се радват само богопомазаните големи западноевропейски клубове. Вярно е, че те играят повече мачове, но все пак всичко трябва да бъде поставено в някакви разумни граници. Европейските футболни чиновници явно не признават такива.

Вчера УЕФА най-после официално обяви разпределението на квотите за квалификациите в Лига Европа. Оказа се, че и трите български отбора ще играят още в първия предварителен кръг. Дотук - нищо нередно. От години сме на опашката на европейския клубен футбол и явно там ни е мястото. Това обаче бе неприятна изненада за Ботев. Жълто-черните си мислеха, че  като носител на националната купа ще започнат директно от втория кръг, но не би. Нито  те, нито в БФС бяха наясно кога ще играят.

Първи гаф на УЕФА: Чак в края на май ли трябваше да обяви въпросното разпределение? Не беше ли възможно това да стане далеч по-рано и всички отбори да знаят кога започват и да си направят сметката?

Втори гаф на УЕФА: Тази година първите срещи от първия кръг ще се състоят още на 29 юни! Миналата започнаха на 28 юни. При последното участие на Ботев в турнира - през 2014 т.,  канарчетата играха срещу туристите от Либертас /Сан Марино/ на 3 и 10 юли. Това е близо  със седмица по-късно. Ако тенденцията продължи, скоро предварителните кръгове може да се провеждат преди финала от предното издание. Сезон 2017-2018 започва още преди средата на 2017-та - как ви звучи? Всъщност откакто турнирът на УЕФА се превърна в Лига Европа от сезон 2009-2010 г., клубовете са подложени на този геноцид. Двубоите от последната надпревара за Купата на УЕФА през 2008 стартираха на 17 юли, което е далеч по-нормално време.

Извинявайте, но това е пълно безумие. Първенствата на повечето страни завършват в края на май. Нормално на отборите им трябват поне месец-два пауза - за почивка, селекция и  подготовка. Преди ги имаха, сега вече - не. Тук Ботев е дори облаготетелстван, тъй като  приключи с мачовете още на 24 май. А какво да кажем за последния ни участник в Лига  Европа, който ще бъде определен на 4 юни /може да е и пловдивският Локомотив/? От 4-и до 29 юни са точно 25 дни - за почивка, селекция и подготовка. Кое по-напред?

Вече е ясно - Ботев ще изиграе първия си мач в Европа на 29 юни на стадион Лазур. Да ме прощават в УЕФА, но това е дори преди активния летен сезон. Кръчмите на плажа в Бургас още няма да са отворили. Не е нормално, нито е човешко. Време е да се преосмисли  формулата на този турнир, за да започват срещите в по-нормално време и отборите да имат повече време за отдих и подготовка. Отдавна е ясно, че количеството е за сметка на  качеството.  

Всъщност за Ботев и останалите ни евроучастници има и положителна страна в цялата работа. Сега всички се чудят как ще си търсят съперници за контроли. Нито има време за  лагери в чужбина, нито ще се намерят съперници в активна подготовка през този период.  Че за какво са им контроли? Мачовете от предварителните кръгове на Лига Европа ще бъдат  отлични проверки преди началото на новия сезон. На всичкото отгоре ще им донесат и по  някое друго милионче...