Защо ГЕРБ "уйдисаха" на акъла на ДПС и подкрепиха тяхната идея за създаването на временна комисия, която да разследва намесата на Русия и Турция във вътрешните работи?

Това е въпросът, който остана да виси във въздуха, след като комисията бе закрита с решение на парламента преди дни. Не е необходимо да си изкусен дипломат, за да отчетеш, че тази комисия нямаше да реши нито един проблем, а само щеше да създаде излишни неприятности. Няма как мнозина от ГЕРБ да не са били наясно, че сътворяват един от най-големите гафове в парламентарната ни история.

ВРЕМЕННА КОМИСИЯ ЗА РУСИЯ И ТУРЦИЯ... АМА ВИЕ СЕРИОЗНО ЛИ?

Според депутати, които не искат да бъдат цитирани, отговорът на загадката е следният: ГЕРБ са подкрепили ДПС, а срещу това движението е подкрепило избора на Цветан Цветанов за шеф на вътрешната комисия. Подобно теза има своето потвърждение в разпечатките от гласуването.

Особено любопитно е, че двете гласувания - за създаването на комисията и за избора на Цветанов - са в един и същи ден и дори едно след друго.

Датата е 19 февруари.

Комисията е създадена със 126 гласа "за", 19 "против" и 13 "въздържали се. 62-ма от ГЕРБ са гласували "за", което означава, че техните гласове са били решаващи. Ако герберите бяха "против" или "въздържали се", тази комисия нямаше да бъде създадена.

Веднага след това е и изборът на Цветанов за шеф на вътрешната комисията. Той получава 145 гласа "за", 7 "против" и трима "въздържали се". 25 депутати на ДПС, от общо 30, гласуват "за" Цветанов. Той очевидно е щял да бъде избран и без гласовете на ДПС. Подкрепата на движението обаче осигурява на Цветанов мнозинство от 50% плюс 1 от всички депутати. На подобна подкрепа не се радваха при избирането си нито Екатерина Захариева, нито Меглена Кунева. При избора си за правосъден министър Захариева прескочи тази психологическа бариера само с 5 гласа, като в нейна подкрепа гласуваха 126 депутати. Кунева пък не успя да стигне до 50% плюс 1 гласа от всички депутати. Тя събра едва 104 гласа.

За големия успех на Цветанов допринасят и други две партии, които формално не са в мнозинсвото. БСП и БДЦ дават по 13 гласа.

Още един интересен факт. На същото заседание парламентът гласува и единствения засега вот на недоверие срещу правителството. При това гласуване правителството също получава подкрепа, която е по-малка от тази на Цветанов.

130 депутати гласуват "против" вота, с което подкрепят правителството. Цветан Цветанов обаче има 145. В Народното събрание наричат способността на втория човек в ГЕРБ да осигурява мнозинства "магията на Цветанов".

Още новини ТУК

TNS.bg

Източник: clubz.bg