От прессекретариата на държавния глава обявиха преди минути, че в този момент президентът Росен Плевнелиев и министър-председателят Бойко Борисов ще направят съвместни изявления на „Дондуков“ 2. 

По-рано стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е отишъл пеш от Дондуков 1 на Дондуков 2 за спешна среща с президента Росен Плевнелиев. На нея първите държавни мъже по предварителна иинформация трябва да съгласуват обща позиция по горещата тема от последните дни - за създаването на т.нар. общ натовски Черноморски флот, както и на реакцията на Турция през последните часове.

„Няма нищо извънредно или друго, което да се случва в държавата”, заяви държавният глава Росен Плевнелиев в началото на съвместната обявена като извънредна пресконференция на президента, премиера Бойко Борисов и военния министър Николай Ненчев.

„Темата за флотилия срещу Русия беше повдигната, както от премира, така и от президента на Румъния. Лоялността на България е доказана и към ЕС и към НАТО. Ние имаме договор и всяка година през базата в Ново село минават на обучение по 2500 войници. Не искаме Черно море да се превръща в бойна арена.”, заяви премиерът Бойко Борисов.

„До охрана на границата ни по море с кораби от НАТО може да се стигне само при мощна бежанска вълна, ако бъде затворено егейско море”, каза още премиерът.

„Нека бъдем отговорни и да не заливаме български народ с изявления, че ще се правят флотилии срещу Русия. Нека не се спекулира с въпроси, които не са говорени и изговаряни. Ще работим и ще видим каква ще бъде тази инициатива. Ние не водим външна политика срещу някого, а винаги сме за справедливост и добросъседски отношения”, каза още президентът Росен Плевнелиев.

„Имах среща с моя румънски колега, на която беше представена инициативата на Румъния и Турция за изграждането на флотилия, но изразих нашето становище, че сме категорично против. Не сме поемали ангажимент за това”, каза от своя страна и военният министър Николай Ненчев.

Припомняме, Румъния оправи настоятелна оферта към България да се включим в общо военноморско формирование с участието и на Турция, и на Украйна. Предложението е било подкрепено от Плевнелиев, но отхвърлено от Борисов. По-рано днес бе съобщено, че в отговор на това Турция е прекратила обратното приемане на бежанци.  

Ако мои министри са давали напразни надежди, без да ме информират, ще ги пратя на корабите да воюват те. Това заяви преди минути пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов във връзка с информацията, че Турция е прекратила едностранно споразумението за реадмисия на бежанци, заради отказа на страната ни да участва в общ Черноморски фронт срещу Русия.

"Аз искам в Черно море да виждам платноходи, яхти, туристи – мир и любов. Не искам на курортите ни да се разхождат военни фрегати", каза още Борисов, цитиран от Блиц. „Да изпратим корабите - военни, а не гранични, като флотилия срещу руските кораби, вече минава границата на това, което мога да допусна.

Чакам министър Ненчев и министър Митов да си дойдат, защото много ще ми е неприятно, ако те са поемали ангажимент. Президентската институция е друго – те могат да са поемали ангажимент, може да са говорили, не се бъркаме в тяхната работа. Ако мои министри са давали напразни надежди, без да ме информират, ще имат проблеми с мен – ще ги пратя на корабите да воюват те”, посочи премиерът Борисов.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg