За какво е плацентата на родителите и въобще редно ли е те да я искат - този въпрос стана особено актуален, след като баща нападна лекарка в София, изродила детето му, защото отказала да му даде този материал.

"Митичната представа за плацентата е свързана с нейната роля за началото на живота, но тя е по-скоро преувеличена. От пациенти, които споделят с нас, съм чувала, че тя се използва в различни магични ритуали, свързани с нейното изяждане, заравянето й на определени места в земята и насаждане на растения".

Това обясни началникът на отделението по неонатология във Втора САГБАЛ "Шейново" - София д-р Донка Узунова - именно там преди седмица стана нападението. По думите й законът не предвижда даването на плацентата на родителите. 

"Плацентата е временен орган. Тя е носител на генетичния материал на плода, богата е на белтъци, растежни фактори, хормони и други важни молекули. Има регулаторна, защитна и транспортна функция, които спират при раждането. Т.е. тя има значение единствено по време на развитие на плода вътреутробно. Нейното съдържание се свързва с добра регенерация, с жизненост и плодородие, но от друга страна носи всички особености на жената и плода, включително болестотворните такива", обясни лекарят.

В петък се проведе голям протест срещу насилието над медици именно след нападението в "Шейново". Стана ясно и че задържаният Владимир Стоянов любител-генетик, и вероятно е искал да изолира стволови клетки от нея, а не да я яде. Колеги на мъжа смятат, че той се е опитвал да изработи средство, спиращо човешкото стареене. В своя сайт той е описвал и жестоки експерименти върху животни със същата цел. Д-р Гагова, която е изродила детето му, е с мозъчно сътресение, счупване на носни кости и пукната устна. Стоянов го грозят от 1 до 5 години затвор, повдигнато му е обвинение нанасяне на лека телесна повреда на медицинско лице, пише vesti.bg. Срещу него има и няколко висящи дела - за палеж, грабеж и подмомагане на нелегални мигранти да пребивават в страната. 

В случаите, когато плацентата се използва за козметични цели, това се прави с предварителен договор и протокол за изпълнение. 

Д-р Узунова коментира и че понякога родителите идват с план за раждане, решават, че могат да изискат от лекарите кога и с какво да се намесят - в обезболяването, в изваждането на бебето, в обслужването му след това. По думите й предварителните страхове от болестите, от оперативна намеса, които са обясними и естествени, могат да бъдат намалени с разговори и доверие между лекар и пациент.

Според завеждащия отделение много българки решават да раждат вкъщи, заради стреса, който им създава лечебното заведение. 

"Мога да дам пример със скандинавските страни, където част от медицинската практика е да се ражда вкъщи. Там обаче раждането протича с цялостна предварителна подготовка със съпровождащ екип. Той включва акушерка, дула и линейка, която чака на входа на къщата при необходимост да откара родилката и бебето в болница. Разбира се, че раждането е естествен процес и когато всичко протича нормално, може и без лекарска намеса. Ние сме там за случаите, в които нещо се обърка", поясни тя.

Д-р Узунова коментира и случаите със съмнение за размяна на детето и отказа от ваксини. "Те изразяват един гол отказ, за който често няма ясна аргументация. С много от тези особености ние можем, разбира се, да се съобразим и го правим, когато това не застрашава ничий живот", посочи тя.