Вървейки по една улица в един български град пред един жилищен блок един българин се натъкна на гледка, която събуди доста емоции в него. Той е потребител на Фейсбук и е публикувал размислите си в мрежата. Предлагаме ви ги с минимална редакторска намеса:

До контейнера за боклук бяха изхвърлени 6 от 9-те тома от поредицата "ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ", издадена през далечната 1987 година от Българска академия на науките - БАН. Доколкото знам, това е научно издание, което обхваща историята на България и българските земи от древността до наши дни, а създаването й е свързано с честването на 1300-годишнината на България.

Ако трябва да съм честен, подминах, направих 10 крачки и си казах, че това не може да бъде реално. Върнах се. На кого, по дяволите, може да му мине през акъла да изхвърли тези книги? Изобщо каквито и да е книги?!... СРАМ! УЖАС! 

Веднага се сетих за учителката ми по история, която ми преподаваше в гимназията, макар и да не ми пишеше високи оценки, още я помня. Оказа се, че й имам телефона, звъннах и се разбрахме утре да занеса книгите в ПМГ "Св. Климент Охридски" и те да станат част от библиотеката на училището. 

Направих справка в интернет и останах изненадан, че поредицата се продава в различни сайтове на стойност от 500 до 1000 лв.

ДО СТАРИЯ СОБСТВЕНИК:

Уважаеми господин / госпожо, 
Сигурен съм, че този пост ще достигне до Вас и искам да знаете, че действието Ви е срам, както за Вас, така и за всички нас, като народ. Работата ми е свързана с издаване на вестник и въпреки че не съм журналист, знам, че който каквото и да говори - Написаното остава! Тези книги са всичко друго, но не и боклук.

За да не ставам банален, ще завърша с една актуална мисъл на Джордж Сантаяна: "Народ, който не помни историята си, е обречен да я повтори!"