Дядо Иван е дядо Пешо, дядо Марин, дядо Васил, а баба Мария е баба Теменужка или баба Цеца. Изберете името сами. И няма да сбъркате.

Дядо Иван продава вещите си в подлеза на Софийския университет, и то по същото време, когато на някоя друга софийска улица баби продават ябълките от единствено дърво в двора им – най-вероятно. Продават ябълки или магданоз, дюли, круши. Изберете сами. И няма да сбъркате.

Дядо Иван не проси. Не моли и не се оплаква. Той, както и хиляди други възрастни хора, са превърнали спомените си в сергия. По принуда. По принуда и по неволя.

Дядо Иван може да бъде всеки от хилядите възрастни хора в България, които постоянно и безспирно се надлъгват с битието, пише newme.bg. Често битката я губят тихо и безславно. Дядо Иван е един от тези, които все още не са победени. И храбро не се предава. Други като дядо Иван просто не издържат.

Ако минете покрай дядо Иван или покрай дядо Пешо, баба Мария или баба Теменужка, извърнете глава и не гледайте сергията им със спомени. Така е по-лесно за съвестта. А и докато вие гледате встрани,  полицията ще ги види. Ще ги изгони и ще ги глоби за неразрешена търговия. И вие и това пак не гледайте. По-лесно е за съвестта.

Историята на дядо Иван трогна десетки хора в социалните мрежи. Емил Денев е един от тези, които се отзовават:

"Разбрах за този човек от Facebook страницата „Забелязано в София”. С приятелката ми решихме да го потърсим и да му помогнем. 

Той продава лични вещи на безценица, а част от тях са с висока емоционална стойност – куклата на порасналата му дъщеря, авторски книжки с логически игри и частица от гордостта си. Разменихме историите си на кратко, на финала ми даде подарък за приятелката ми, защото споменах, че тя би разбрала и оценила книжките с логическите му задачи. Предложих му пари, но той не ги прие, не преди да си взема нещо. Държеше да е честна сделка. 

Парите са нужни за лечение ... не попитах за подробности. Той не проси, той е интелигентен и достоен, има дом и семейство, но съм сигурен, че е там с причина и тя е, че ти можеш да му помогнеш. 

Сподели ми, че ще е там ден или два, няма да се задържа, просто ще опита да продаде каквото може."

Още новини ТУК

TrafficNews.bg