Българските емигранти са около 3 милиона души, сочат неофициалните данни за напусналите страната наши сънародници, но които все още са с родни паспорти. Официално преброяване на държавната статистика показва, че през 2011 година по света е имало 2,1 милиона български граждани. Оттогава обаче нито Държавната агенция за българите в чужбина, нито външно министерство са актуализирали статистиката си.

В Испания се намира една от най-многобройните общности на българи. Как се пази българският дух в два от градовете на южното крайбрежие – Малага и Марбея – разказва този фоторепортаж, предоставен ни от пловдивчаните дъщеря и баща Михаела и Георги Михайлови.

Четиридневните български празници, посветени на 3 март, стартираха с детски концерт с международно участие в испанския град Малага. Изяви имаха и възпитаниците на българското училище в Малага. Тук бяха дошли танцови състави от Мадрид, от Марбея, от Палма де Майорка, даже от Лондон, разказват нашите събеседници. Всички участници получиха и типично българските мартенички по повод 1 март. 

На следващия ден организаторите бяха предвидили няколко изложби – на икони,  детски рисунки, гоблени и автентични народни носии. Концерт и балетни представления, народни и латино танци бяха включени в програмата за 5 март. А за любителите на добрата храна беше организиран и бюфет с типични български ястия.

За да участват в местни конкурси, българите са създали своя организация в Испания. Народните носии са ръчно изработени от самите жени в Испания. Българите тук се включват доброволно, с желание, отделят от свбодното си време и по тази причина чувстват другите българи като част от своето семейство.

Българският дух продължава да бъде жив - дори и на повече от 3000 км разстояние от родината.

Вижте!

В състезанието се включиха и българите от Асоциация "Българска роза".

"Ние участвахме в програмата както в Малага, така и в Марбея. И двата дни нашия състав обра овациите на публиката, на няколко пъти ни викаха на бис. Беше приятно изживяване, особенно в Марбея!", разказа българката, която живее в Испания - Бойка Ангелова. 

Още новини ТУК

TNS.bg