Понеделник, рано сутринта. Изкъпани, парфюмирани, почти с удоволствие сме тръгнали на работа. И понеже на всичкото отгоре е 29-и, сме съвсем наясно, че не бива да споделяме плановете си за бъдещето, тъй като според многобройните суеверия за този ден няма да имаме късмет. Но... много скоро се оказва, че плановете ни за близкото бъдеще се променят твърде бързо, и то в доста неочаквана посока.

Понеже трафикът в Пловдив в часовете пик е такъв, че предпочитаме да ходим на работа с автобус, сме се изтъпанчили на спирката - както вече споделихме, с ведро настроение и готови за началото на работната седмица. Но... това, което ни връхлита тук, буквално ни оставя без дъх - пъргава хигиенистка така е развъртяла метлата, че само за секунди се оказваме прашни, с насълзени очи (не защото сме отново за баня, а защото ни е влязъл прах в тях) и с негодно за пиене кафе, което така старателно сме си приготвили сутринта.

Това беше лирическото отклонение. Естествено, изкъпахме се отново, закъсняхме за работа, но поне бяхме чисти.

А сега фактите: улиците на Пловдив покрай спирките се почистват все още допотопно, със станалите популярни "екологични и устойчиви" пластмасови четки, заменили стандартните метли от храсти. Спомняте си как преди години въпросните просташки метли не се вписаха в новата философия за почистването на Пловдив. Сега обаче се питаме: тази нова философия не включва ли и нещо като по-удачно време за почистване по спирките, особено сутрин? А дали не би било по-подходящо точно там, където обикновено чакат хора, да се използва т.нар.модерна мултифункционална техника, в която се инвестираха немалко пари? Нали и без това въздухът на Пловдив е един от най-мръсните не просто в България, а в цяла Европа?

Разбира се, хигиенистките в цялата тази работа нямат грам вина. На тях им казват кога и как да чистят. Това че те обират негативите... пак е срам за началниците им. Псувните, които отнесе метачката от снимките тази сутрин, всъщност не са за нея. Сетете се за кого.

Още новини четете ТУК

Мария Владова, TNS.bg