Ако имаше класация по лицемерие, безспорно евродепутатът Николай Бареков щеше да е на едно от челните места. Някак си между другото, докато тази седмица отправяше критики към председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер по време на сесията на ЕП в Страсбург заради референдума за напускане на Великобритания, той обяви, че благодарение на "огромните фондове, ограбени от няколко човека от олигархията, българският политически елит е станал десетки пъти по-богат и по-корумпиран". Това е странно изявление от човек, който прибира ежегодно около един милион лева от държавна субсидия (без да се брои евродепутаската му заплата). Партията на настоящия евродепутат Николай Бареков - "България без цензура" (ББЦ) отдавна се разпадна и само един депутат му остана верен, но въпреки това бившият телевизионен водещ продължава да получава половината от средствата, полагащи се на цялата парламентарната група на БДЦ. 

На последните парламентарни избори коалицията от партии ББЦ, в която освен формацията на Бареков, влизат още партията на Ковачки БДЦ, "Гергьовден", ЗНС, "Партия на българските жени" на Весела Драганова, Съюза на свободните демократи и БДС-Радикали спечели 196 132 гласа и въз основа на това за четири години трябва да получи общо около 8.5 милиона лв. Или 2 118 000 годишно. Според подписаното преди изборите споразумение между седемте формации партията на Бареков получава 50% от държавната субсидия, 25% се падат на БДЦ-Ковачки, 10% взема "Гергьовден", а останалите си разделят по 5%. 

Ситуацията отпреди две години с коалицията, която преди изборите сглоби Бареков, обаче е коренно променена след като партията му се разпадна и повечето му депутати се присъединиха към формацията на Ковачки, а останалите сформираха "Народен съюз". От общо 14-те народни представители осем вече са от БДЦ, а петима от Народен съюз. При Бареков остана само един депутат - Мартин Иванов-Данона. Неотдавна председателят на Народен съюз Румен Йончев е поискал от финансовото министерство полагащата се на коалицията държавна субсидия да се преразпределя не съгласно подписаното преди парламентарните избори споразумение между партиите като го е информирал, че то е денонсирано.

В края на юни от министерството на Владислав Горанов обаче изпращат до лидерите на партиите от коалицията писмо, с което ги уведомяват, че искането за денонсиране на споразумението трябва първо да бъде отправено към останалите формации от коалицията. От там посочват, че при тях е депозирано друго заявление от 22 юни от партията на Бареков, "Гергьовден", Партията на българските жени, ССД и БДС-Радикали, с което уведомяват ведомството, че коалиционният съвет не е вземал решение за промяна на споразумението за начина на разпределение на държавната субсидия. 

Велина Господинова, capital.bg

Още новини ТУК

TrafficNews.bg