Започнахме да проверяваме реално случая. Оказа се, че фактите са на лице. Това заяви Илиян Велков, автор на разследването, което беше излъчено в „Господари на ефира“. То стана и повод за два ареста – на професорите Николай Банков и Симеон Василев, които са с обвинения за взети подкупи. Сигналите са подадени от двама студенти, които за четвърти път са скъсани на изпит, разказа Илиян Велков. В схемата има и посредници, които са получили парите.

Сигнализирахме органите на реда. Съвместно с икономическа полиция и Окръжна прокуратура-Пловдив успяхме да продължим разследването. Белязахме сумата от 600 лева – по 300 за всеки един от студентите.

След това осъществихме среща с лицето. Когато се обадиха студентите на въпросното лице, то ги препрати на трето лице в магазин за мобилни телефони, където стана предаването на сумата. Имаме безспорни доказателства за връзката между посредниците и двамата професори. Това ще стане ясно в следващите репортажи. 

Авторът на разследването изрази надежда, че прокуратурата ще стигне до край и ще защити в съда тезата си.

Смятам, че всеки един от нас трябва да проявява нетърпимост към подобен вид корупция, защото това влияе на системата, на младите хора. Обезверява голяма част от младежите. Знаете колко хора са заминали в чужбина, може би отвратени от цялата система. Не смятам, че сме открили бялата лястовица. Сигурен съм, че подобни случаи има и в други университети. Въпрос на време е да бъдат разкрити. Но хората трябва да подават сигнали. Студентите масово се притесняват да говорят, притесняват се да подават сигнали, коментира още Илиян Велков.

Какво казаха авторът на разследването - репортерът на "Господари на ефира" Илиян Велков и ректорът на УХТ проф. Кольо Динков - вижте във видеото на Нова тв:

Първия репортаж на Господари на ефира - вижте тук: