След приетото след бурни близо тричасови дебати решение на родните депутати гласуването да стане задължително, в мрежата започнаха да валят коментари "за" и "против" това. Предлагаме ви някои от тях, подбрани предимно от Фейсбук:

"109 "за" задължителното гласуване, т.е. по-малко от половината депутати. Значи 40-50 души не са участвали в гласуването за задължителното гласуване... А можеше поне за задължителното гласуване на всички български граждани да гласуват задължително всички български народни представители!" - коментира във Фейсбук проф. д-р Николай Слатински, малко след като парламентът прие гласуването да е задължително.

Проф. Ивайло Дичев възкликна: "Пак тая дивотия със задължителното гласуване. Избират две страни, където то съществува и ни заявяват - ами да, така е в Европа. И кои са страните? Разпадащата се Белгия и фалиралата Гърция. Как е навсякъде другаде? Какъв изобщо е резултатът от задължителността в тези двете... Тази селективна употреба на чуждестранни примери е сред най-опасните оръжия на безсъвестните публични говорители днес. Понякога към географията се добавя и историята и тогава вече ресурсът става неизчерпаем. Във времето и пространството са се случвали всякакви работи, за всичко можеш да намериш илюстрация. Колажът от факти разруши способността ни за абстрактно мислене."

"А наказателните процедури са още по-мракобесни - заличаване от списъците. Нямам думи. Само заради тази клауза трябва да има национални протести" - продължава друг потребител на социалната мрежа.

Следва и допълнението на Иван Минев по повод идеята да има бюлетина "не подкрепям никого" - "А българският принос е задължително да гласувам, като отказвам да избирам. Без аналог!"


"Цели глави кат круши ще падат в Конституционния съд - и аз бас хващам. Еле пък онова със заличаването от избирателните списъци и възстановяване на избирателни права!!!! Настъпиха яко мотиката!" - това мнение от "Фейсбук" се споделя и от някои депутати от управляващите, които предполагат, че текстове от кодекса ще бъдат обявени за противоречащи на Конституцията, пише Дневник.

"Абсолютни парадокси в държавата на абсурдите - в парламент на страна-членка на ЕС се приема избирателен закон, който съдържа елементи на севернокорейски тоталитаризъм, кагебистки посегателства срещу гражданското общество и безпардонно изнасилване на демокрацията (това не са крайни думи, запознах се с всичко, което властта готви на България с изборното законодателство и съм сигурен, че Конституционният съд ще отреже тези безумни, стражарско-милиционерски идеи безпощадно)." Това е обобщението на Николай Слатински.

Ето и още някои мнения: 

"Задължително? Под строй, с пистолет на челото, под конвой, или как? А достатъчно стадиони да разстрелят негласувалите подготвени ли са?"

"Това се прави, за да си увеличат партийните субсидии тези търтеи! Всеки принудително даден глас им дава 12 лева... Всичко е за ПАРИ..."

"Според експерти, нововъведението ще падне в Конституционния съд, тъй като в конституцията е записано, че гласуването е право. Ми то и здравеопазването е право, за какво ме карат да плащам здравни осигуровки ? И това да отпада!"

А вашето мнение какво е?

TNS.bg