На историческите снимки от конгреса на БСП точно преди година около победителката Корнелия Нинова са запечатани и ликуващите физиономии на Георги Гергов, Красимир Янков, Борислав Гуцанов, Костадин Паскалев, Кирил Добрев, Румен Овчаров и други.

След кратък гастрол по върховете днес първите четирима са аут, докато последните двама са на път да получат огромна власт – тайна и явна, върху партията. За една година начело на БСП Нинова извърши безпрецедентна чистка, която застигна и доста от хората, помогнали й да пребори Михаил Миков миналия май.

Мнозина от големите играчи се заблудиха, че с Нинова начело те ще дърпат конците на БСП, а крехката председателка ще  трепка с мигли, ще изпълнява всичките им капризи и ще прокарва често съмнителните им схеми. Уви, илюзията им коства прескъпо, и в момента на колана на председателката висят скалповете на редица червени величия.

Корнелия показа не само, че е първокласен майстор на дворцовата интрига, но и че умее да отстрелва противниците си (както и наивните си съюзници) с увереността на дългогодишен наемен убиец.

Първият, пуснат по пързалката, бе бившият президент Георги Първанов. На 10 май 2016 г., два дни след избора на Нинова за лидер на БСП, Първанов обяви, че АБВ напуска правителството на Бойко Борисов и се запътва към стратегическо партньорство с бившата си партия.  Двамата с Нинова заедно подбраха и кандидат-президента Румен Радев. Когато работата замириса на коалиция,  Корнелия използва вътрешнопартийния натиск от лявото крило, за да наложи ултимативно генерала като кандидат на БСП. Тогава под натиска на обстоятелствата АБВ бяха  принудени да се дръпнат и да издигнат Ивайло Калфин като собствен кандидат. Равносметката с днешна дата е, че след като необмислено напусна кабинета, партията на Първанов бе разгромена на президентските и парламентарните избори, превърна се в партия-джудже, а бившият президент бе пратен в девета глуха.

Следващите метнати зад борда бяха бившият председател Михаил Миков и водачът на лявото крило Янаки Стоилов. Корнелия ги пусна във водата с благородната формулировка срещу „вечните депутати“, като преди това се постара да ги изолира от собствените им привърженици. Междувременно през февруари при един от кадрилите до Изпълнителното бюро за малко не успя да стигне варненският партиен бос Борислав Гуцанов. При едно от спречкванията Костадин Паскалев, който някога се считаше за дясна ръка на Нинова,  също хвана пътя.

Най-едрият трофей на стената в кабинета на фаталната брюнетка засега е Георги Гергов – човек, който не само оцеляваше, но и въртеше игри на най-високо равнище с правителствата на Костов, Сакскобургготски, Станишев и Борисов. Повод за отстраняването на пловдивския мултимилионер стана уредената от него среща в ЦУМ между главният прокурор Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев.

По-дълбоката политическа причина, която Нинова сама изтъкна, бе силният натиск от кръга около Гергов за влизането на БСП в правителство с ГЕРБ. Стана ясно, че дори офертата Корнелия да стане председател на Народното събрание е била предадена от Борисов чрез посредничеството на Гергов. За мнозина може би да е новост обстоятелството, че Нинова никога не е имала нужда от самонатрапили се посредници, за да си общува неформално както с Борисов, така и с останалите политически и олигархични кръгове в държавата. 

Нелицеприятната случка в ЦУМ разкри пред председателя на БСП идеална възможност и тя не се поколеба ритуално да вземе главата на Георги Гергов. Преди време Корнелия използва собственика на Международния панаир за друга нечиста комбинация.  Мая Манолова разкри, че е била привикана в кабинета на Гергов в ЦУМ, където той и Нинова са я натиснали да оттегли номинацията си за кандидат-президент на БСП. В крайна сметка омбудсманът бе спрян от похода към „Дондуков“ 2, въпреки че имаше най-много номинации в партията. В играта на червените тронове „изгоря“ и съпругът на Мая – Ангел Найденов, който също изваден от терена.

При последното раздаване на картите от Изпълнителното бюро бяха освободени Красимир Янков, Иван Ченчев, Стоян Мирчев, Александър Симов и Весела Лечева с обяснението за разделяне на партийната и парламентарната дейност. От тази кохорта най-могъщият фактор е Красимир Янков. Досега той заедно с Кирил Добрев разделяше отговорността по организационната дейност.

Организационният секретар е най-влиятелната фигура в БСП – той командва апарата и разполага с мощни лостове за въздействие върху местните организации. След като година Янков управляваше половината царство в перманентна караница с Добрев, изведнъж падна от голяма височина без парашут.

Сега на Красимир Янков не му остава друго, освен да обикаля телевизиите и да се жали от едноличния стил на управление на лидерката. В студиата той се разминава с други оплакващи се от жестокостта на Нинова герои като Георги Божинов, Атанас Мерджанов, Георги Гергов, Янаки Стоилов, Михаил Миков и прочее.

Кирил Добрев засега е един от малкото щастливци сред червените акули, чиито късмет не е изневерил. Той сам предпочете да напусне парламента, за да се посвети изцяло на изнурителната партийна работа. Заедно с това Добрев получава колосална власт в партията и може да се надява най-накрая да вземе реванш над дългогодишните си вътрешни врагове. Въпросът доколко е устойчив ще бъде съюзът на Нинова с Добрев е с повишена трудност.

И двамата не се славят с особена вярност, принципност и последователност, и засега са по-скоро ситуативни партньори. Сближава ги най-вече  наличието на общи противници, които непрекъснато се увеличават. Може да се направи обосновано предположение, че в момента, в който Кирил Добрев изпълни набелязаните задачи – да ликвидира съпротивата на обидените червени кланове, звездната му кариера ще претърпи неочакван обрат.

Разбира се, съществува и вероятността Добрев да предусети навреме злополучната развръзка и сам да опита да спретне някакъв пуч срещу лидера. Единственият, който, изглежда, няма от какво да се притеснява, е Румен Овчаров, който е ментор на Нинова още от влизането й в голямата политика преди малко повече от десетилетие.

Забележително е не само, че Корнелия Нинова извърши безпрецедентна по размаха си чистка и, без да й мигне окото, прегази не само противниците си, но и довчерашните си съюзници, но и успя да постигне несъмнени успехи начело на БСП. Кандидатът, на когото заложи всичко – Румен Радев, стана президент. Полуумрялата соцпартия получи половин милион гласове повече в сравнение с предишните избори и се изправи на крака. БСП диша във врата на ГЕРБ и не е изключено след рискованата авантюра на Борисов с патриотите червените да се върнат на власт след следващия вот.

В безмилостните и неособено почтени игри на тронове на „Позитано“ 20 Корнелия показа лични качества, които й позволиха да нокаутира изпечени интриганти и властелини, разполагащи с колосални ресурси. Първо, тя умее добре да проучва и анализира слабостите на приятелите и враговете.

Знае как да използва слабостите на хората и изключително умело ги манипулира – разпознава кой си пада по тънката част, кой - по парите, кой - по славата и суетата. Подготвя се тайно и внимателно за всяка атака, напада изненадващо и ги ликвидира с един удар. Никога не си отваря два фронта наведнъж.

Като лисица, нахълтала в кокошарник, души систематично кокошчиците една по една. Бедите на нейните противници идват оттам, че фатално я подцениха от самото начало. В това отношение Нинова убедително успява да изобрази беззащитна слаба жена, която има нужда от мъжка закрила. Този вечен женски номер продължава да минава успешно.

Безцеремонната разправа с конкурентите в БСП обаче крие няколко стратегически заплахи пред нейното лидерство, които засега не може да отрази. Една опасност е, че рано или късно поразените  червени политици ще се обединят и могат да образуват силен фронт срещу нея. Другата е, че освен развихрилите се придворни интриги и освежаването на „Позитано“ с няколко нови лица, Нинова няма ясен политически курс, ценности и програмни намерения, които да налага. Соцпартията е все така идеологически гъвкава - като кобра, която се вие под звуците на флейтата. Тази празнина е особено удобна за атаки от страна на вътрешните й врагове – най-вече от философски настроеното ляво крило. На този етап обаче любителите на екшъна може да са доволни – броенето на трупове на „Позитано“ 20 ще продължи.