Като един от най-обещаващите млади футболисти в италианското калчо нападателят на Каляри Хан Куон-сонг би трябвало да има бляскаво бъдеще пред себе си, а светът да е в краката му. След като миналия сезон показа таланта си в Серия А, той бе преотстъпен под наем на втородивизионния Перуджа, но сега е привлякъл интереса на колоса Ювентус, който е на път да го привлече през лятото. Хан е едва на 19 години и вече е национал на своята страна. Но има един проблем - той е от Северна Корея. Лидерът на
тоталитарната държава Ким Чен ун иска да я превърне в световна сила и Хан заема централно място в плановете му.

Младият футболист е роден в столицата Пхенян и още от ранна възраст загатва за огромния си талант. На 13 години го пращат във футболната академия на Барселона, а през 2015 година смайва света с изявите си на световното за юноши до 17 години в Чили. Италианският сенатор Антонио Рици, който е близък приятел със севернокорейския лидер, кани таланта в престижната италианска академия ISM. В Каляри Хан се разписва едва във втория си мач, а в дебюта си в Серия В за Перуджа бележи хеттрик. Политическият облак, надвиснал над младия играч обаче заплашва да провали кариерата му още преди да е започнала.

Хан е поканен в популярното спортно шоу Ла Доменика Спортива, тъй като италианската общественост е силно заинтригувана и иска да узнае повече за него. Докато се стяга да пътува за студиото в Милано обаче му се обажда един от хората на Ким Чен Ун и му заповядва да отмени участието си в предаването. Обаждането от неясна министерска фигура блокира всичко, каза президентът на Перуджа Масимилиано Сантопадре пред Ла Стампа. Преговорите бяха невъзможни, тъй като Пхенян искаше да разговаря само и
единствено с футболиста. Забранили са му да се появява по телевизията, в противен случай ще го репатрират обратно. Хан е уплашен, допълва той.

Другият проблем е, че огромна част от парите, които Каляри плаща на футболиста, се превеждат в родината му. Според законите на Северна Корея заплатите на гражданите й, които работят в чужбина, принадлежат на правителството в Пхенян. Следователно - заплащайки на своя играч, Каляри индиректно захранва със средства една вражеска държава. Миналата година Италия стана петата държава, която обяви севернокорейския посланик в страната за персона нон грата заради ядрените опити в азиатската държава.
От Каляри настояват, че заплатата се превежда директно на Хан, но не носят отговорност за това къде отиват парите впоследствие. Ако Ювентус привлече таланта и удвои или дори утрои възнаграждението му, политическият проблем може да се разрасне още повече. Така например Фиорентина бе принудена да оттегли офертата си към друг талант на Северна Корея Чо Сонг-хиок след обвиненията, че ще захранва финансово ядрената програма на тоталитарния режим на Ким Чен Ун, плащайки заплатата на футболиста. Това накара Чо да премине в Перуджа при своя сънародник.

Тези двама талантливи играчи напомниха на италианските клубове за политическото минно поле, в което биха попаднали, привличайки футболисти от Северна Корея. По ирония на съдбата тази страна причини едно от най-големите унижения във футболната история на Италия с победата с 1:0 на Световното първенство в Англия през 1966 година. Повече от 50 години след това над европейската футболна сила е надвиснала още една севернокорейска заплаха.

По материали от Дейли Мейл