Кирил Петков, част от екипа на Боян Петров, който е на място под Шиша Пангма, представи във видео на страницата си във "Фейсбук" част от хората, които издирваха изчезналия български алпинист. Сред тях са представители както на спасителния екип от Китай, така и на непалските екипажи на хеликоптерите, наети за издирването.

По-рано вече екипът на Петров призова за край на издирването. Крайното решение за това се взема от местните власти и се очаква потвърждение от тях.

Боян е легенда, Боян създаде прецедент, благодаря на всички, които го направиха възможно! Така благодари Кирил Петков на екипа от непалци, китайци и българи, които издирваха алпиниста в продължение на 12 дни.

"Зад мен е невероятният екип, който ръководеше спасителната акция - командирът от китайска страна, който ръководеше хората, които стигнаха до върха, търсейки Боян по всяка стъпка", благодари Петков във видео във Facebook.

Той благодари и на непалския пилот, който летя до недостигани преди висини. Стотици хора чакаха добри новини от Непал и се надяваха екипите, търсещи Боян по въздух и земя, да успеят да го намерят. За съжаление днес акцията приключи - неуспешно.

В трагедията обаче има един лъч надежда - за първи път три страни работят в такъв синхрон и координация, пише dnes.bg. "От Непал, от България, и от Китай - от тук нататък всички катерачи, които имат проблеми, могат да разчитат, че Непал и Китай ще си сътрудничат", казва Кирил.

"Боян създаде прецедент, който се надяваме да помага и за в бъдеще", надява се Кирил.

"Искам да благодаря на всички, които рискуваха живота си за Боян и създадоха прецедент! Търсенето приключи, Боян е легенда, България ви благодари!", каза още Кирил пред спасителния екип.

"Това трябва да е пример как, ако работим заедно, можем да накараме нещата да се случват и трябва да използваме този пример в други случаи", заключава още българинът.