Психологът Теодора Пампулова предлага в детските градини да бъдат назначени психолози вместо видеокамери. Публикуваме мнението на експерта, без редакторска намеса:

"Недоволството на родителите на деца в ясла и детска градина всъщност е изключително показателен за необходимостта от промени в цялата образователна система.

„Монтирането на видеокамери в сградите на детските заведения ще успокои страстите сред родителите на малчуганите, но така само ще се замаскира проблема с агресията между деца и над деца в детските градини.

Една голяма част родителите /организирани в групите във Фейсбук/  настояват и да наблюдават престоя на децата си онлайн, каквато е практиката в някои западноевропейски страни. Това обаче може да доведе една основна негативна последица. Съвременното общество прекарва голяма част от времето си именно в интернет. Сървъри на големи корпорации и финансови институции биват „хаквани“ всеки ден, а какво остава за системата на една детска градина. Така децата ни могат да станат обект на порнографски материали, ако камерите предават онлайн в реално време. Малките дечица често се преобличат или събличат в стаите за игра, а понякога дори остават и без дрехи. В тази връзка видеозаписите трябва да бъдат съхранявани в самото учебно заведение и да бъдат гледани само при съмнение от страна на родител.“  – твърди детският психолог Теодора Пампулова.

Много по-лесно ще бъде организиран възпитателния процес в ДГ ако там има назначени психолози. Те могат да наблюдават, и учителите, и децата и да осигурат подходящата психологическа помощ и подкрепа и за двете страни. Психологът може да работи и по сигнал на родител за проблем с адаптацията на детето в детското заведение, с по-агресивните деца, с деца със СОП и т.н.

Видеокамери към момента са монтирани в много от училищата в града. Тяхната функция е да предоставят реалната гледна точка върху събитията в училището, за да могат училищните власти да предприемат необходимите мерки.

Въпреки, че видеонаблюдението е възможно най-бързата и финансово най-удобната за реализиране „мярка“ срещу агресивните прояви, тя ще бъде неефективна сама по себе си.

Всъщност проблемът с агресията в детските заведения се корени в такива причини като застаряващото поколение учители и възпитатели, натрупаната умора и т.нар. бърнаут синдром, прекалено многото деца в група, недостатъчното пространство в сградите и липсата на специалисти - психолози, логопеди и ресурсни учители"