Лъжат, нашите момчета са чисти. Прибраха покривка от масата с цитати от Корана и казват, че това е знаме. Така роднините на обвинените 14 имами защитават своите синове по нашумялото дело за радикален ислям.

Вероятно така са мислили и в Брюксел, които твърдят, че в различието, в салафизма има нещо много хубаво. Видяхте как завърши всичко в Брюксел. Не говорим за религия, а за политическа доктрина. Това подчерта евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Той добави, че вярва на австрийското разузнаване, което представи данни, че бойци от ИД са преспивали в Пазарджик, а не на лигльовците, които си сменят снимките във Facebook след поредния атентат.

Според Джамбазки въпросът с покривката не е смешен, защото говорим за облекло и култура, които водят към салафизъм. Общности, които постепенно се капсулират и стават развъдник на тероризъм, уточни евродепутатът пред Нова телевизия. Той каза и, че в обвинените са намерени саудитски реали. Действа се за социално изключване, капсулиране на общността и идват отвън, за да дадат политическа доктрина и да мразят другите, обясни Джамбазки. Той добави и, че такова поведение в Пазарджик, каквото има сега - да се чете в циганските махали масово Корана на арабски, да се забулват жени, не е имало само допреди няколко години.

Под знамето със символите от покривката хора от ИД режат глави, предупреди Джамбазки. Той обаче не успя да обясни какво пише в крайна сметка на покривката. Припомняме, че в началото на септември миналата година се разшумя около автомобил с пловдивска регистрация, на който имаше символ на ИД по първоначална информация. "Няма друг пророк освен Аллах и Мухаммад e Неговият пророк", гласи надписът на задното стъкло на колата, преведоха арабисти, цитирани от Actualno.com. Текстът е от Шахадата, което е един от петте стълба на исляма и представлява ислямското символно верую. Символите обаче наистина са притеснителни, защото кръгът над надписа в черно е знамето на "Ислямска държава".