Невероятна обстановка, пъстрота, автентична атмосфера, от която блика история, култура и величие… И много комфорт – като гостоприемност, като артистизъм, като екзотика. Без задължителните за България димящи скари и мирис на кебапчета. В Пловдив снощи миришеше на старинност, примесена с модернизъм, на дълбоки послания, стигащи до сърцето ни, на уникалност, заради която на всички вече е ясно защо градът ни беше обявен за шестия в света, който задължително трябва да се види.

За една вечер дори най-върлите критикари забравиха за скандалните задръствания по пловдивските булеварди, за безумното препускане по затапените улици, донесло славата на Пловдив като най-опасния град за шофиране в България. Някак си проблемите – малки и големи, бяха изтикани встрани, дълбоко, и пловдивчани се насладиха на това, заради което градът ни беше избран за Европейска столица на културата през 2019-а. И заради което го обичаме.

И точно като Шекспировата Дванайсета нощ, която слагала точката на зимните празници и се празнувала по негово време с буйно веселие, Дванайсетата нощ на музеите в Пловдив беше шумна, музикална, атрактивна, забавна, завладяваща.

Цигулки, флейти, китари… Опера на открито, докато си пиеш кафето на терасата на Римския стадион и някъде в съзнанието ти се прокрадват мисли за ония известни спортни надпревари, наречени  Александрийски игри, които пак били съпътствани от музикални, поетически и артистични състезания. Преди повече от 1700 години!

Концерти на живо – и на професионалисти, и на туристи, пристигнали от Рим и неможещи да удържат горещата си кръв и да не попеят „Лашате ми кантаре”. Разбира се, изразът „Добро утро, Италия!” в крачка беше заменен с „Добро утро, България!”.

Нощта беше и кино. Нощта беше археология и архитектура. Беше изложби – много и различни. Пловдив се превърна в една огромна арт инсталация, за която никой не се чудеше „какво точно иска да каже авторът”. Ориенталщината бавно и полека отстъпи място на елегантното, красивото, интересното – пак свързано с възрожденската архитектура и древните паметници, но поднесено по-европейски. И това по никакъв начин не навреди нито на уникалната пловдивска атмосфера, нито на магнетизма, лъхащ от пловдивските потайни кътчета. Капана пак си е живописен, с нищо несравним, малките кръчмета са все така неповторими, а тесните улички имат душа да поберат целия Пловдив.

Възползвайте се, пловдивчани, Дванайсетата нощ на музеите продължава!

Мария Владова, TrafficNews.bg

 Над 50 хиляди души изпълниха музеите и галериите в Пловдив ВИДЕО

Запазете уикенда си за Пловдив! През четирите почивни дни под тепетата ще е интересно